SEDNICA ODLOZENA ZBOG SUDJENJA MILOSEVICU

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2002.

19:00

Default images
Tradicija iz vremena vladavine Slobodana Milosevica, da sednice Parlamenata budu prekidane iz razloga koji nisu u vezi sa skupstinskom raspravom, nastavlja se i posle 5. oktobra. Pocetak sednice Veca gradjana Savezne skupstine, zakazan za 11:00, odlozen je do 16:00 sati, kako bi poslanici nesmetano mogli da gledaju pocetak sudjenja bivsem predsedniku Jugoslavije. Predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic odlozio je sednicu na zahtev Poslanickih klubova Socijalisticke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Jugoslovenske levice. Poslanici je trebalo da raspravljaju o zahtevu upravo tih stranaka za smenu guvernera Narodne banke Jugoslavije Mladjana Dinkica.

Poslanik SPS Zivorad Igic u izjavi za B92 u tome ne vidi nista cudno: "U pitanju je mogucnost pracenja prenosa jer smo mislili da 'YU Info'

prenosi zasedanje, a jedino on prenosi Hag, i onda smo hteli da bude sto vise ljudi pored ekrana, da ne radi Skupstina, nego da se gleda prenos otuda, to je bio motiv, ukoliko u ponedeljak bude govorio predsednik", rekao je Igic.

Micunovic je izjavio da je uslisio zahtev opozicije jer su sednice Parlamenta i ranije bile odlagane kada bi to neki od Poslanickih klubova zatrazio. Sa ovim se slaze i sef Poslanickog kluba DSS u Vecu gradjana Zoran Sami, koji, u izjavi za B92, kaze da je ovog puta ipak nacinjen presedan, koji se nece ponavljati. "Pocetak sednice je odlozen za 16:00 na zahtev poslanika SPS koji su zbog pocetka sudjenja trazili da pocetak bude odlozen i mi smo to prihvatili, odnosno predsednik Veca je to, iz razumljivih razloga, prihvatio, jer inace prihvata sve takve zahteve svih poslanickih grupa do sada. Nije bilo razloga da i ovaj ne bude prihvacen", kaze Sami. Na pitanje sta ce biti ukoliko SPS nastavi sa ovakvim zahtevima, Sami je odgovorio da to "ne dolazi u obzir". "To bi znacilo da sledece 2 godine ne bismo imali sednice Skupstine. To je ucinjeno samo ovaj put, kao presedan", rekao je Sami.

Poput Samija, i ostale njegove stranacke kolege kazu da nisu gledali pocetak sudjenja Milosevicu, jer za to jednostavno nisu imali vremena. S druge strane, predstavnici SPS u Skupstini proveli su prepodne u prostorijama Poslanickog kluba svoje stranke gde su pazljivo pratili uvodnu rec tuzioca i zapisivali svoja zapazanja u iscekivanju da vide sta je predsednik njihove partije spremio u svoju odbranu. Novinarima nije bio omogucen pristup klubu socijalista, a u holu Skupstine na pitanja novinara je odgovarao Zivorad Igic, koji prve sate sudjenja komentarise ovako: "Predsednik Milosevic ce reci istinu. Ustvari, odgovorice na lazi sve 3 optuznice. Ko je pratio sat i po prenosa, pa onaj Dzefri Najs, koliko je smesan, toliko je i tuzan. Zamislite, on ne zna, kao sto ove vlasti nisu znale, da su predavanjem Slobodana Milosevica 28. juna stavili njega zivog u istoriju, pored Obilica, Lazara i ostalih! Ovaj je sada napravio takvu gresku, emitovao je one snimke sa Gazimestana. Samo je time srpski narod jos vise uzdigao u uverenju da je predsednik Milosevic bio u pravu sta je govorio!", kaze Igic.

Vece gradjana Savezne skupstine prekinulo je vanrednu sednicu, a o njenom nastavku poslanici ce biti naknadno obavesteni. Sednica je prekinuta u trenutku kad je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj obrazlagao predlog za smenu guvernera. Seseljevo obrazlozenje je trajalo vise od 3 sata i nije zavrseno. Vece gradjana u sredu ce poceti svoju prvu redovnu sednicu prolecnog zasedanja. Na dnevnom redu ce biti predlozi zakona o izvrsnom postupku, zakona o zastiti prava i sloboda nacionalnih manjina i dopuna zakona o preduzecima.

Guverner NBJ Mladjan Dinkic je lidera srpskih radikala Vojislava Seselja nazvao budalom. Posle sednice, Dinkic je na molbu da komentarise Seseljevo izlaganje rekao: "Seselj je budala". Na primedbu da je to mozda pregrubo za javnu rec, Dinkic je dodao: "Dobro, onda da kazem Seselj je ekstra budala". Guverner je potom kratko objasnio da Seselj, mada je profesor prava, ne zna proceduru za likvidaciju banaka, istakavsi da je radikalima cilj zapravo da ga sprece da govori u Skupstini, jer se boje onoga sto ce reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: