Ogata: Na Kosovu ne bi trebalo stvarati etnicki ciste enklave

Izvor: B92

Nedelja, 26.03.2000.

18:43

Default images
Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za izbeglice, Sadako Ogata, posetila je u nedelju Kosovo, cime okoncava dvonedeljnu turneju po Balkanu. Ogata je u obracanju novinarima izjavila da na Kosovu ne bi trebalo stvarati etnicki ciste enklave, dodajuci da vecinsko stanovnistvo ima obavezu da bude tolerantnije prema manjinama. ,,Tokom proteklog meseca u Kosovskoj Mitrovici smo videli kako je okruzenje krhko, posebno kada je u pitanju bezbednost Srba i Roma", rekla je Ogata na konferenciji za novinare u Pristini. Ona je izjavila da "zone poverenja", koje UNMIK i Kfor uspostavljaju u albanskom i srpskom delu Mitrovice, "predstavljaju put ka izgradnji medjusobnog poverenja medju predstavnicima razlicitih nacionalnih zajednica". "Ovo sto sada imamo na Kosovu nije multietnicko drustvo i nije ono sto medjunarodna zajednica zeli da postigne na Kosovu", kazala je Ogata, izrazavajuci zadovoljstvo stavom koji su izneli politicki lideri kosovskih Albanaca, koji su se "zauzeli za povratak tolerancije". Govoreci o prognanim Srbima i ostalim nealbancima, ona je istakla da se u Srbiji i Crnoj Gori nalazi vise od 200.000 raseljenih lica "koja bi zelela da se vrate na Kosovo" i da im u tome treba pomoci. Da bi se to postiglo ona se zalaze za pet principa: prvo da se poboljsa bezbednost manjina na Kosovu, drugo da se nealbansko stanovnistvo ukljuci u prelazne organe vlasti, trece da se promovise dijalog izmedju etnickih zajednica i njihovih lidera, cetvrto da se prosiri sloboda kretanja, i peto da se pocne sa posetama tipa – "Idi i vidi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: