LENDEJL: SUDJENJE MILOSEVICU KLJUCNO U ISTORIJI HASKOG SUDA

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2002.

19:00

Default images
Portparol sudskog dela Haskog tribunala Dzim Lendejl ocenio je da je pocetak sudjenja bivsem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Milosevicu "kljucni trenutak u istoriji ovog suda i prekretnica u medjunarodnoj krivicnoj pravdi". Lendejl je za agenciju Beta izjavio da ce to biti i "izuzetno znacajan dan za ljude koji sebe smatraju zrtvama politike gospodina Milosevica".

"Milosevic je prvi bivsi sef drzave u istoriji kome ce se suditi pred medjunarodnim sudom i taj proces oznacava temeljni i nepovratni korak napred u razvoju medjunarodnog prava. Mislim da je to upravo ona vrsta sudjenja koji je su imali na umu tvorci ove institucije", rekao je Lendejl.

Portparol sudskog dela Haskog tribunala je istakao da je Milosevic "nevin covek" sve dok se na sudu ne dokaze njegova krivica i da "on ne treba da dokazuje svoju nevinost na sudu". "Teret dokazivanja lezi iskljucivo na Tuzilastvu. Oni moraju dokazati sudijama, van svake razumne sumnje, da je gospodin Milosevic kriv za zlocine za koje je optuzen", rekao je on. "Ako oni ne uspeju da to dokazu, a on bude oslobodjen po jednoj ili svim tackama optuznice, tada ce pravda, takodje, biti zadovoljena, kao i ako Tuzilastvo uspe da dokaze njegovu krivicu van svake razumne sumnje", naglasio je Lendejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: