Bez veta Mađarske ako prihvati SVM

Ambasador Mađarske Oskar Nikovic za B92 kaže da nema razloga da Mađarska stavi veto na kandidaturu Srbije u EU ako SVM prihvati dogovor o Zakonu o restituciji.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.10.2011.

17:03

Default images

Na sastanku predstavnika SVM, Vlade Srbije i predsednika Srbije postignut dogovor u vezi sa vraćanjem imovine oduzete posle Drugog svetskog rata.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je za B92 da su dogovorene izmene zakona o rehabilitaciji koje će omogućiti da se i Mađarima vrati imovina.

Mađarska država i Savez vojvođanskih Mađara protivili su se tek usvojenom zakonu o restituciji koji nije predviđao da se imovina vrati i vojvođanskim Mađarima, zbog saradnje sa okupacionom Nemačkom.

Ambasador Mađarske Oskar Nikovic rekao je za B92 da čeka da vidi pismeni deo i detalje sporazuma Vlade Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, ali da smatra da Mađarska neće uslovljavati kandidaturu Srbije za EU.

"Ako je prihvatljivo za Mađare, onda se možemo nadati da nemamo nikakvog razloga da razmišljamo o vetu u decembru na status kandidata Srbije za EU", rekao je Niković govoreći o pretnji Mađarske da će vetom sprečiti eventualnu odluku EU u decembru da Srbija postane kandidat za prijem u EU.

On je dodao da se stavovi Mađarske i SVM po tom pitanju ne razlikuju dodavši da je neophodno videti i konačni tekst tog pravnog akta.

Vlada Srbije i predstavnici mađarske zajednice u Srbiji postigli su sporazum o rešenju spora oko Zakona o restituciji za koji Mađari tvrde da je diskriminatorski i da uvodi princip kolektivne krivice.

Državni sekretar Slobodan Homen i predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekli su u da će novim zakonom biti precizirano ko ima pravo na rehabilitaciju, a samim tim i pravo na povraćaj imovine.

Homen i Pastor su istakli da imovina neće biti vraćena ratnim zločincima, ali da će biti utvrđen postupak za rehabilitaciju onih koji su proglašeni ratnim zločincima samo zbog toga što su nosili uniformu okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu.

"Predlog zakona o rehabilitaciji očekujemo da Vlada Srbije usvoji početkom nedelje, a početkom novembra sednicu Skupštine na kojoj će biti taj zakon", rekao je Homen.

Pored problema sa SVM, po Homenovim rečima, u Zakonu o rehabilitaciji pojavio se stari problem jer SPS i SPO koji imaju rzličite ideološke pozicije o četnicima i partizanima u Drugom svetskom ratu.

"Verujem da ćemo i to rešiti na principu - bez obzira da li neko bio četnik ili partizan, Bugarin ili Madjar , ne dolazi u obzir pravo na rehabilitaciju ukoliko je počinio ratni zločin", rekao je Homen.

On je ukazao da je posle Drugog svetskog rata bilo slučajeva da su stanovnici čitavog sela, uključujući žene i decu, proglašavani za ratne zločince.

On je naveo da će se zakonom o rehabilitaciji precizirati na koji način će sudskim putem rehabilitaciju moći da traže osobe koje su proglašene za ratne zločince i njihovi naslednici.

Balint Pastor je istakao da ratni zločinci neće moći da dobiju imovinu jer neće moći da budu rehabilitovani.

Predstavnici Saveza vojvođanskih Madjara su se usprotivili Zakonu o restituciji tvrdeći da je diskriminatorski jer, prema njihovom mišljenju, uvodi princip kolektivne odgovornosti. Mađarska je zbog toga najavila veto na eventualnu odluku EU o kandidaturi Srbije. Danas postignut dogovor trebalo bi da bude osnova za to da Mađarska 9. decembra na sednici Saveta ministara EU ne stavi veto na odluku o tome da se Srbiji dodeli status kandidata.

Evropska komisija je 12. oktobra predložila da Srbija dobije kandidaturu, ali je Mađarska država, nezadovoljna tek usvojenim zakonom o restituciji, najavila da neće glasati za kanidaturu u decembru u Briselu. Mađarska smatra da je zakon nepravedan i da vrši diskriminaciju građana čija je imovina oduzeta nakon završetka rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: