U TOKU PREGOVORI DJINDJICA I KOSTUNICE?

Izvor: B92

Petak, 14.12.2001.

18:00

Default images
Predsednici Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke Vojislav Kostunica i Zoran Djindjic vrlo blizu su postizanja dogovora o nacinu radikalne rekonstrukcije Vlade Srbije u koju bi se vratila DSS.

Kako saznaje "Blic" u vrhu DOS, taj dogovor bi trebao da podrazumeva da sastav Vlade odgovara broju poslanika vladajuce koalicije u republickom parlamentu. "DS i DSS ce imati polovinu od ukupnog broja clanova Vlade, dok ce ostalim strankama DOS pripasti druga polovina resora u Vladi", rekao je neimenovan izvor. On je dodao da jos nije poznato koliko ce clanova imati nova Vlada, ali da ce biti povecan broj ministarstava, dok ce pojedina biti podeljenja kako bi sve stranke DOS mogle da budu zastupljene u Vladi. Kostunica i Djindjic su se dogovorili i da mesto predsednika republickog parlamenta bude vraceno DSS, navodi izvor lista.

On je rekao da je Djindjic pristao na vracanje funkcije predsednika Skupstine Srbije DSS, ali pod uslovom da to ne bude Dragan Marsicanin.

Sednica Predsednistva DOS nece biti odrzana pre nego sto Kostunica i Djindjic postignu konacan dogovor. Ovaj izvor je naveo da se razgovori vode na inicijativu predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, a da bi konacan dogovor trebalo da bude postignut pre Solaninog dolaska u Beograd, predvidjenog za ponedjeljak, 17. decembar.

Sef Kancelarije Medjunarodne krizne grupe u Srbiji Dzejms Lajon izjavio je da su zapadne diplomate Kostunici i Djindjicu jasno prenele stav da nije vreme za sukobe u DOS i nove izbore u Srbiji. Lajon je dodao da razlike izrazene u Parlamentu oko Zakona o radu i sukobi DSS i DS ne bi bili premosceni bez pritisaka stranih diplomata i predsednika Francuske Zaka Siraka, koji je prosle sedmice posetio Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: