MOGUCE RAZRESENJE KRIZE U DOS-U

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2001.

18:00

Default images
Sudeci prema reakcijama predstavnika stranaka sukobljenih unutar DOS-a u sredu se naslucuju kompromisna resenja krize, javlja Radio B92. Naime, ponovo se u izjavama politicara ponavljaju mogucnosti koje su, kao izlaz iz trenutnog stanja, lideri DOS-a Goran Svilanovic i Miroljub Labus izneli uoci poslednjeg sastanka predsednistva vladajuce koalicije a koja u sredu objavljuje dnevnik Blic.

Funkcioner GSS-a Dragor Hiber je u izjavi novinarima objasnio da je rec o "obnavljanju koalicije sto bi podrazumevalo zajednicku politiku DOS-a u svim bitnim pitanjima kao sto su rad skupstina, donosenje fundamentalnih ekonomskih zakona od kojih zavisi saradnja sa medjunarodnim institucijama, donosenje Zakona o saradnji sa haskim Tribunalom, kao i rad na predlozima saveznog i republickog ustava." I DSS je uoci zasedanja lidera DOS-a pocetkom nedelje izneo svoj predlog.

Za razliku od preporuka Labusa i Svilanovica koji predlazu rekonstrukciju Vlade, DSS se zalaze, izmedju ostalog, za novu Vladu, za izbor novog predsednika republicke skupstine, za ukidanje protivzakonitih uredbi Vlade Srbije i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja septembra 2002. godine. Potpredsednik DSS-a Dragan Marsicanin kaze da je predlog Labusa i Svilanovica odbijen na predsednistvu DOS-a ali da su taj i predlog DSS-a u osnovi isti. »Oni su gotovo identicni. Predlog DSS-a je samo nesto konkretniji i nesto precizniji. Oba podrazumevaju vracanje u predjasnje stanje, znaci ponistavanje posledica koje su proistekle iz krsenja koalicionog sporazuma DOS-a, a zatim uredjivanje odnosa unutar koalicije na novim osnovama, utvrdjivanje roka za odrzavanje prevremenih izbora koji postoje i u jednom i u drugom planu. Mi smatramo da je kraj septembra 2002. godine jedan razuman rok, to je rok koji podrazumeva i resavanje odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. Za DSS je prihvatljivo i da se, kako je predvidjeno planom Svilanovic-Labus, mi vratimo u vladu Srbije pod uslovima da se i druge stvari koje proisticu iz sporazuma vrate u predjasnje stanje i da se rad vlade regulise tako da on pocne da sprovodi program koji je donelo predsednistvo DOS-a, to je nesto sto mi isticemo vec mesecima«, kaze Marsicanin.

Funkcioner GSS-a Dragor Hiber istice da je moguce naci izlaz iz krize i sledecim resenjima: »Rekonstrukcija republicke vlade to je vracanje prava DSS-u da predlozi predsednika Narodne Skupstine Srbije i odmah da kazem da bi GSS to itekako podrzao, mi smo samo prihvatili obavezu da damo predsednika u jednom trenutku krize, a ne pretendujemo da uzmemo to mesto. Na taj nacin bi se DOS nasao u situaciji da bar jos godinu dana obavlja posao za koji je dobio poverenje gradjana«, rekao je Hiber.

Na pitanje novinara kako komentarise predloge Miroljuba Labusa i Gorana Svilanovica s jedne i DSS-a s druge strane, koje danas objavljuju mediji, sef poslanickog kluba DOS-a Cedomir Jovanovic je kratko odgovorio: »To nije tacan predlog. Necu da komentarisem besmislice, verujte«, rekao je Jovanovic.

U Blicu od srede izmedju ostalog pise da se u predlogu koji su ponudili Svilanovic i Labus preporucuje izbor novog nacelnika Generalstaba VJ do kraja godine. Na nase pitanje da li se i u tome podudaraju stavovi DSS-a Dragan Marsicanin odgovara: »To je bio jedan od predloga, to nije stajalo u planu Svilanovica i Labusa, ali je to jedno od pitanja o kojima se takodje moglo razgovarati, s tim sto smo istakli primedbu da se tu ne radi o republickom nivou i da je to nesto sto onda otvara pitanje dogovora DOS-a na saveznom nivou i u tom smislu je predlozeno da se u ovom paketu predloga ne pojavljuje«, kaze Marsicanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: