SVILANOVIC O POSETI SPANIJI

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2001.

18:00

Default images
Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic boravi u sredu u Portugalija, zemlji koja od prvog januara preuzima mesto predsedavajuceg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Svilanovic je u utorak posetio Spaniju koja ce u narednom sestomesecnom periodu predsedavati Evropskom Unijom. Na pitanje koliko su se njegovi sagovornici interesovali za desavanja u parlamentu Srbije i odnosima u vladajucoj kolaiciji, Svilanovic za B 92 odgovara: "Ne, sagovornici ne, mediji - da, s obzirom da sam dao jedan intervju za spansku televiziju i jedan intervju za "El pais". Novinari su bili zainteresovani za to. Sagovornici ne toliko, oni to shvataju onako kako to i jeste: jedna vrlo vazna ali ipak prolazna kriza koja ne bi trebalo da ugrozi stabilnost u zemlji i nastavak promena koji je zapocet u saradnji svih stranaka u saradnji svih stranaka koje cine DOS", rekao je Svilanovic.

O razgovorima koje je vodio u Madridu Svilanovic je rekao: "Sreo sam se sa ministrom inostranih poslova Spanije i sa predsednicom spoljno politickog odbora parlamenta. Razgovarali smo samo o dve grupe pitanja, - prioriteti spanskog predsedavanje Evropskom unijom i u kojoj meri ce to da se odrazi na priblizavanje Jugoslavije EU, kako ce taj proces dalje da ide. Mi smo do sada imali dva radna sastanka konsultativne radne grupe EU i Jugoslavije. Dogovorili smo se da u narednih sest meseci, tokom spanskog predsedavanja, odrzimo verovatno jos dva sastanka, krajem februara jedan, i jedan u junu, recimo. Tako bismo u drugoj polovini 2002. godine, kao sto je bio nas plan, mozda zapoceli formalne pregovore o potpisivanju sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji. Sporazum bi onda mogao biti potpisan 2003. Naravno, prva stvar je kakav ce biti odnos Spanije kao predsedavajuce drzave EU u odnosu na kljucne teme koje su za nas vazne: situacija na Kosovu, odnos Srbije i Crne Gore itd.", rekao je Svilanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: