KOSTUNICA I SIRAK O FEDERACIJI, HAGU, PARISKOM KLUBU...

Izvor: B92

Petak, 07.12.2001.

18:00

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica izjavio je u petak, posle susreta s francuskim predsednikom Zakom Sirakom, da su glavne teme razgovora bile stabilnost u regionu, odnosi u Federaciji, situacija na Kosovu posle izbora, sporazum u Pariskom klubu i bilateralna pitanja. Kostunica je Siraku predlozio ulazak Jugoslavije u Medjunarodnu organizaciju frankofonije, sto je Sirak, kako je novinarima preneo predsednik Kostunica, sa "zadovoljstvom prihvatio". "Razgovarli smo o odnosima u SRJ", kao i o saradnji s Haskim tribunalom i "ispoljili smo spremnost da s njim saradjujemo i donesemo zakon koji ce biti pravno utemeljen", rekao je Kostunica, dodajuci da je bilo reci o podrsci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, bilateralnim pitanjima i postignutom sporazumu u Pariskom klubu. "Zakljucili smo da su nasa stanovista konvergentna", rekao je Kostunica.

Zak Sirak je izjavio da Francuska i Evropska unija dele brigu koju je ispoljio predsednik Kostunica o odnosima Srbije i Crne Gore, isticuci da "taj problem mora da se resi u okviru SRJ na osnovu zajednickog modaliteta". "Kostunica zna stav Francuske oko saradnje s Hagom. Moram da vam kazem da su se stvari u odnosima Jugoslavija-Hag znatno popravile", rekao je Sirak, dodajuci da bez obzira na nacionalnost, svi koji su pocinili zlocine treba da odgovoraju pred Tribunalom. Sirak je izrazio podrsku reformama u Jugoslaviji i koje ce dovesti SRJ u Evropsku uniju, ocenjujuci da ce sporazum o pridruzivanju i stabilizaciji biti prvi korak. "Odluka u Pariskom klubu nas je veoma obradovala", dodao je francuski predsednik. "Preneo sam poruku prijateljstva francuskog naroda koji ohrabruje vasu zemlju da prevazidje ove crne godine. Evropa treba da pomogne jacanje Jugoslavije", zakljucio je francuski predsednik.

Kostunica je na zajednickoj pres-konferenciji upitan i za komentar aktuelne politicke krize u DOS. On je izrazio zaljenje sto je ovaj problem iskrsnuo neposredno uoci dolaska gosta iz Francuske.

"Parlamentarna kriza koja je otvorena u Srbiji je nesto sto nesumnjivo nece doprineti stabilnosti ni u drzavi, ni u regionu. U drzavi u kojoj je mira i stabilnosti posle toliko nestabilnosti, posle toliko sukoba, posle autoritarnog rezima ili autoritarnih rezima, toliko potrebno. Ali, uveren sam da ce onaj ko je poslednji sudija u svim politickim sporenjima, a to je narod, to umeti valjano da oceni. Uveren sam da ce to pitanje, unutrasnje nesumnjivo, biti reseno na onaj nacin koji nece dovesti u pitanje nesto sto nam je u ovom trenutku najdragocenije, a to je stabilnost u ovoj drzavi i stabilost u regionu", rekao je Kostunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: