DSS.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2001.

18:00

Default images
Cedomir Jovanovic je, medjutim, najavio i mogucnost oduzimanja mandata poslanicima DSS ukoliko oni nastave, kako je rekao, sa antireformskim kursom: "Sto se tice dalje sudbine DSS ona iskljucivo zavisi od politike koje ce ta stranka voditi, mi necemo tolerisati dalje udaljavanje DSS i njeno priblizavanje strankama bivseg rezima". "Ukoliko pokusaju da destabilizuju, ne republicku vladu, nego koncept reforme u nasem drustvu mi cemo tako nesto sankcionisati veoma jasno, politickim odgovorom koji proizilazi iz naseg koalicionog prava. Ne moze se ocekivati od nas da tolerisemo DSS-u da rusi DOS mandatima koje je dobila od samog DOS-a", kaze Jovanovic.

DOS je u sredu nekoliko puta bio suocen sa problemom nedostataka kvoruma. U tri popodne registrovano je 135 prisutnih poslanika, ali zbog dopune predloga DOS-a u kojoj se osim smene Marsicanina nasao i predlog da njega na mestu predsednika Skupstine zameni potpredsednik Natasa Micic, opet je prekinuta sednica. Kada su se poslanici ponovo okupili, posle sat vremena, bilo ih je 120. Dragan Marsicanin je konstatovao da kvoruma nema i najavio nastavak rada skupstine za naredni dan.

Tokom prepodneva pocetak sednice republickog parlamenta dva puta je odlagan zbog nedostatka kvoruma. Prilikom utvrdjivanja kvoruma za pocetak sednice poslanici Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalisticke partije Srbije nisu ucestvovali u elektronskom evidentiranju poslanika tako da je utvrdjeno da nema kvoruma.

Objasnjavajuci zbog cega poslanici DSS nisu ubacili identifikacione kartice predsednik skupstine i potpredsednik stranke Dragan Marsicanin je za Radio B92 rekao: "Poslanici DSS nisu zeleli da daju kvorum za pocetak sednice izrazavajuci neslaganje sa nacinom na koji je podnet zahtev za razresenje predsednika skupstine smatrajuci ga nekorektnim, ne prema nosiocu te funkcije, nego prema skupstini kao instituciji, i nalazeci da je za tako nesto potrebno imati jednu posebnu sednicu sa jednom tackom dnevnog reda koja bi se odrzala odmah. Dakle, ne radi se o nekom odlaganju rasprave o tome, to ce uslediti i nesumnjivo je poznat i ishod toga, ali jednostavno treba na svaki nacin da pokusamo da zastitimo ugled institucije".

Poslanik Stranke srpskog jedinstva Dragan Markovic rekao je novinarima da je ta partija za smenu predsednika parlamenta ali i cele republicke vlade. "Stav SSJ je da glasamo protiv svakog ko je iz DOS, i protiv gospodina Marsicanina jer i on snosi deo odgovornosti, tako da, mi se nadamo da ce biti smenjen i predsednik Marsicanin, u svakom slucaju da ce veoma brzo tacka dnevnog reda biti poverenje vladi republike Srbije", kaze Markovic.

Sef poslanickog kluba Socijalisticke partije Srbije Branislav Ivkovic izjavio je da ce poslanici ove stranke glasati protiv smene Marsicanina.

"Ukoliko se raspravlja o gospodinu Marsicaninu kao predsedniku skupstine republike Srbije na bazi zahteva SRS, podrzanog od strane Socijalisticke partije, mi cemo u raspravi ucestvovati i glasacemo za njegovu smenu.

Medjutim, ukoliko se raspravlja na bazi zahteva DOS o smeni gospodina Marsicanina to nisu dogadjanja na politickoj sceni Srbije, to su dogadjanja unutar koalicije DOS, to su njihovi sukobi, u tim sukobima SPS preko svojih poslanika nece da ucestvuje, niti zelimo da na bilo koji nacin bilo ko moze da proglasi da smo se stavili bilo kome na stranu. Jednostavno da gradjani Srbije u raspravi direktno izmedju njih ko su i sta su, a mi cemo biti van toga", kaze Ivkovic. I predstavnici DOS i DSS izjavljivali su u sredu da nema parlamentarne krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: