STA CE BITI S "MOBTELOM"?

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2001.

18:00

Default images
Prema najavama iz Ministarstva finansija Srbije, Republicka uprava javnih prihoda u ponedeljak ce blokirati racun "Mobtela" kao garanta za dugovanja "Astra banke". S obzirom na to da "Mobtel" do petka nije platio prvu ratu poreza na ekstraprofit, najavljeno je da ce mu Uprava pustiti akceptne naloge na ceo porez u visini 50 miliona maraka.

Ukoliko prinudna naplata ne bude moguca, kako je za B92 izjavio zamenik ministra finansija Dejan Popovic, dug ce biti namiren sa racuna drugih osnivaca "Astra grupe". Niko iz kompanija "Mobtel" i "BK Grupa" u nedelju nije zeleo da komentarise najavljenu blokadu racuna pre sastanka koji je, kako tvrde, za ponedeljak zakazan s predstavnicima Republicke uprave javnih prihoda.

Portparol preduzeca "Mobtel Srbija" Danijela Tadic izjavila je u nedelju da rukovodstvo kompanije nije dobilo nikakvo zvanicno resenje povodom najave u medijima da ce u ponedeljak biti blokiran racun preduzeca zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza na ekstraprofit. "I mi smo culi u petak da ce se to dogoditi u ponedeljak. Cekamo da dobijemo resenje od Republicke uprave javnih prihoda, a onda cemo obavestiti javnost o stavu kompanije 'Mobtel'", rekla je Tadic. Ona je dodala da ce mreza mobilne telefonije "do tada normalno funkcionisati i da nema nikakve bojazni da ce se tu bilo sta promeniti". Ona je odbila da odgovori da li ce biti izmiren dug i da li je vec bilo kontakata s predstavnicima "Telekoma", koji imaju akcije u "Mobtelu".

Dimitrije Boarov, novinar nedeljnika "Vreme", koga je kompanija BK nedavno optuzila da senzacionalisticki pise o porodici Karic, smatra da najavljena blokada racuna "Mobtela" nema veze s njegovim funkcionisanjem, navodeci kao primer NIS i Zeleznicu koji vec 9 ili 10 godina rade pod blokadom. Boarov je za B92 rekao da mu nije logicno da je "Mobtel" glavno povezano lice koje treba da plati ekstraprofit za "Astra banku". Medjutim, i u tom slucaju drzava je, prema recima Boarova, trebalo da ide u efikasnije rasciscavanje tog problema. "Zasto da se sada 'Mobtel' mrcvari jedno duze razdoblje ukoliko on nema realne mogucnosti da ispuni tu poresku obavezu 'Astra banke'. u tom slucaju, milsim da bi bilo racionalnije da se drzava tu pojavi sa svojim mehanizmom naplate fiskalnih potrazivanja gde, po zakonu o privatizaciji, drzava jedina ima pravo da zamenjuje svoje potrazivanje ulaskom u vlasnistvo i ja mislim da drzava treba sto pre i sto efikasnije da iskoristi i da se cela ta prica oko 'Mobtela' razjasni.

Ako se ceka na Mariju Rasetu Vukosavljevic kao sto smo cekli na Tadica da se ispita da li je Karic za 1,5 miliona dolara dosao do polovine koncesije koja godisnje odbacuje profit od 100 miliona dolara, to nikada necemo docekati", kaze Boarov.

Predsednik Upravnog odbora konkurentske firme, "Telekoma Srbija" Dragor Hiber kaze za B92 da ne bi trebalo da dodje do problema u funkcionisanju mreze 063 i da to ne bi bilo dobro za drzavu. "Mislim da ce sadasnji vecinski vlasnik i sadasnji manjinski vlasnik u zastiti manjinskih prava nastojati da mreza nastavi da radi. Mreza je potencijalno vrlo profitabilna, ima oko milion pretplatnika i neka svaki plati 10 maraka mesecno to je 10 miliona maraka, dakle svima to ide u korist. Ako se pak desi takav rasplet gde privremeno vlasnicki odnosi i finansijske obaveze i blokada racuna dovedu do toga da mreza ne moze da funkcionise, to ce biti ozbiljan udarac za telekomunikacije u Srbiji", kaze Hiber. Iako je "Telekom" potpisao ugovor sa svedskim "Eriksonom" o nabavci nove opreme, Hiber istice da to preduzece nema mogucnosti za veci broj novih mobilnih pretplatnika. "'Telekom Srbija' kao drugi mobilni operater u ovom trenutku u svojoj mrezi nema slobodnih kapaciteta za veci broj novih pretplatnika, narocito ne da im da jednu kvalitetnu uslugu. Bilo kako bilo, mi se ne radujemo ovoj vrsti krize kod konkurenata, jer samo zdrava konkurencija dobro trziste tera na napredak, pored toga sto upravo znatno finansijski i tehnicki ulazemo u nasu mrezu. Nasa cenovna politika je konkurentnija, oko 40 odsto smo otprilike jeftiniji od 'Mobtela'", kaze Hiber.

Jovan Birac, pomocnik direktora PTT "Srbija", koja je vlasnik 49 odsto kapitala "Mobtela", izjavio je da PTT vec godinama ne ucestvuje u upravljanju "Mobtelom". Njega je demantovao predstavnik "Mobtela"

saopstivsi da je odrzano 36 redovnih sednica Upravnog odbora i to u prisustvu oba osnivaca.

Dimitrije Boarov navodi da je u interesu drzave i njenog budzeta da imovinu "Mobtela" stavi na tender. "Mozemo dugo diskutovati da li je akcija razrezivanja poreza na ekstraprofit pravno, moralno ili ustavno u redu, da li su se Karici toliko ogresili o nacela pravicnosti, ali mislim da je racionalno i u interesu ove drzave i njenog budzeta da cela situacija sto pre bude rasciscena, da se drzava namiri iz imovine 'Mobtela' i da tu imovinu odmah stavi na tender, monetizuje, tako da policajci, ucitelji, cinovnici, mogu na vreme da dobijaju plate", zakljucuje Boarov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: