Pobednički logo Predraga Stakića

Beograd -- Srpski dizajner Predrag Stakić pobedio je na međunarodnom takmičenju za logo ljudskih prava koje je organizovala Nemačka.

Izvor: B92
Podeli

Njegovo pobedničko rešenje - golub koji formira ruku pod nazivom "Free as a man" (Slobodan kao čovek) odnelo je ubedljivu pobedu nad preostalih devet finalista, a za pobednika se glasalo putem interneta.

"Jedan logo ne može promeniti svet, uključujući i ovaj. Ali logo je simbol koji može okupiti ljude, a oni mogu da promene svet", rekao je Stakić povodom pobede.

Stakić je rekao da je logo „Free as a man” zasnovan na potpuno novom pristupu u ljudskim komunikacijama.

"Crtačke sposobnosti uopšte nisu potrebne. Svako od tri do 103 godine može da nacrta taj divni simbol. Svako ljudsko biće već ima šablon po kojem se crta znak za ljudska prava, a to je ruka", rekao je Stakić.

Do sada nije postojao međunarodni simbol za ljudska prava, kao za mir i antinuklearne pokrete, pa čak i za recikliranje. Organizatori inicijative za logo za ljudska prava nadaju se da će novi logo “doprineti širenju i unapređenju ljudskih prava”.

Takmičarima je dozvoljeno da kreiraju logo uz pomoć kompjuterske tehnologije, ali i obične olovke ili bojica.

Žiri je izabrao deset finalista od nekoliko hiljada predloga, ali su o pobedniku odlučili ljudi koji su glasali preko interneta.

Glasanje je trajalo do 17. septembra, a čak dva predloga iz Beograda našla su se u finalu. Pored Predraga Stakića, jedan od 10 najboljih radova predao je i Zoran Džeferdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.