DJINDJIC: EKONOMSKA POMOC NIJE USLOVLJAVANA

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2001.

18:00

Default images
Delegacija Vlade Srbije na celu s premijerom Zoranom Djindjicem sastala se u utorak u Beloj kuci s predsednikom SAD Dzordzom Busom. Sastanak je, prema Djindjicevim recima, trajao tri puta duze nego sto je bilo planirano, ukupno 45 minuta. Clanovi srpske delegacije bili su zadovoljni rezultatima sastanka, a premijer Djindjic je, kako za Radio B92 prenosi Milan Pavlica, novinar "Glasa Amerike", izjavio da je delegacija "vrlo zadovoljna prijemom i razgovorom s Busom". "Podrzane su sve glavne stvari s kojima smo se mi pojavili, a to su oslobadjanje veceg dela nasledjenog duga koji Jugoslavija ima kod Pariskog kluba i ostalih medjunarodnih poverilaca, vracanje statusa najpovlascenije nacije u trgovini sa SAD, kao i garancije srpskom stanovnistvu posle izbora na Kosovu", rekao je Djindjic. "Nas doprinos borbi protiv terorizma je stabilan Balkan", rekao je Djindjic Busu i naveo da su americki zvanicnici razumeli da je ekonomska stabilnost u regionu i dalje jedan od primarnih ciljeva svetske politike. Djindjic je istakao da ekonomska pomoc Srbiji nije uslovljavana, ali da ce deo sredstava iz prve rate najverovatnije morati da posluzi za otplatu jugoslovenskih dugova. "Pokusavamo da izdejstvujemo da suma o kojoj je rec, 42 miliona dolara, bude uplacena kao pomoc a ne kao vracanje dugova, i odgovor cemo dobiti za 5 do 6 dana", objasnio je Djindjic. On je rekao da su americki zvanicnici odali priznanje Beogradu i Balkanu da po prvi put u novijoj istoriji pokazuje znakove vitalnosti i stabilnosti. Posto je srpka delegacija dosla u Vasington na poziv predsednika Busa, premijer Djindjic ga je pozvao da naredne godine poseti Jugoslaviju, sto je "primljeno sa simpatijama, ali i rezervom zbog problema bezbednosti".

Srpska delegacija razgovarala je i s drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom i savetnicom za nacinalnu bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: