VJ: Zlonamerne i opasne insinuacije o aktivnostima Vojske

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2000.

18:41

Default images
Komande Druge Armije i Ratne mornarice Vojske Jugoslavije ocenile su u cetvrtak da su zlonamerne i vrlo opasne insinuacije u vezi sa aktivnostima VJ i da su izjave pojedinih zvanicnika o nekakvim manevrima i disciplinovanju Crne Gore lisene svakog osnova. "Sveukupno djelovanje protiv VJ u Crnoj Gori korenspondira sa djelovanjem spoljnjeg faktora i usmjereno je na slabljenje borbene vrijednosti njenih sastava sa jasnim namjerama da se VJ oduzme njena ustavna funkcija", kaze se u zajednickoj izjavi za javnost komandi Druge Armije i RM VJ. Ta izjava se daje, kako se navodi, povodom "sve ucestalijih neprimjernih kvalifikacija VJ, manipulacija u javnosti u vezi sa njenim odredjenim aktivnostima na teritoriji Crne Gore i stvaranja psihoze navodne ugrozenosti Crne Gore od strane VJ". VJ ocenjuje da su plasiranje teza o nacionalnom sastavu, lojalnosti pojedinih oficira raznim opcijama, opasnosti po mir za gradjane od pojedinih komandanata, o navodnoj zabrinutosti za materijalni polozaj vojske samo "providni pokusaji unosenja razdora u cvrstinu vojnih kolektiva". VJ ocenjuje da se to ne moze drugacije tumaciti vec kao "smisljena insinuacija i politicka propaganda sa ciljem prikrivanja upravo takvih aktivnosti koje se provode sa znanjem i pod okriljem drzavnih organa i institucija Crne Gore". "Proizvodnja straha od te i slicnih jedinica u funkciji je stvaranja alibija za enormno povecanje broja pripadnika Mnistarstva unutrasnjih poslova Crne Gore, naoruzavanje istih i podjelu naoruzanja posebno odobrenim gradjanima, provodjenja klasicne vojno-strucne obuke sa jedinicama policije, naoruzavanje sa sistemima protivvazdusne odbrane i protivoklopnim sredstvima i angazaovanje stranih specijalista za provodjenje diverzantske i teroristicke obuke", ocenjuju komande Druge armije i RM VJ. "Sve dok je na snazi Ustav SRJ, VJ ce ga postovati u cjelini i nece dozvoliti neustavno i nezakonito ponasanje prema njoj, ma od cije strane dolazilo. Zelje pojedinih licnosti i struktura u Crnoj Gori da se neka od obaveza i duznosti ovih strategijskih sastava njima ospore predstavljaju manevar prikrivanja neustavnog ponasanja tih struktura i pokusaj obezbjedjenja legaliteta za krsenje Ustava SRJ", saopstile su komande Druge Armije i RM VJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: