NOVI SINDIKAT ZDRAVSTVA NAJAVIO GENERALNI STRAJK

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2001.

19:00

Default images
Novi sindikat zdravstva najavio je da ce u utorak njihovi clanovi stupiti u generalni strajk zbog neisplacenog dogovorenog povecanja plata, koje je Vlada Srbije obecala jos u septembru.

Predsednik ovog sindikata Zivorad Mrkic izjavio je da ce se tokom strajka traziti i povlacenje iz procedure Zakona o radu. On je na konferenciji za novinare u nedelju rekao da su tri sindikata zdravstva, pocetkom septembra, sa potpredsednikom Vlade Srbije Zarkom Koracem potpisali protokol o povecanju plata, medjutim, kako je Mrkic naveo, novi obracun zarada uopste nije stigao: "Na dan isplate, kad je ceo posao oko obracuna bio gotov, stize iz republickog Zavoda za zdravstveno osiguranje jedan befel pod oznakom 'vrlo hitno' gde se kaze da ce plate biti obracunate po starom. Protokol je, dakle, otisao u vetar. Ovaj befel je potpisala g-dja Milica Miletic. Pitamo g. Koraca – ciji potpis vise vredi, da li njegov kao potpredsednika vlade ili direktora beogradske filijale Zavoda za zdravstveno osiguranje? G. Korac nas je ubedio da njegov potpis ne vredi nista, cak je g. Djelic pompezno rekao da je ovo sto se potpisuje cvrsto kao gvozdje. Dakle, jedan arogantan stav je kulminirao time da vlada nije smatrala potrebnim da nam objasni zasto se ovo desilo". Zivorad Mrkic je izjavio da je razlog generalnog strajka zdravstvenih radnika i kadrovska katastrofa koja se ogleda u nedostatku medicinskih sestara i odlasku strucnjaka u inostranstvo zbog loseg materijalnog polozaja. Mrkic je naglasio da su zdravstveni radnici nezadovoljni i zbog nepostojanja zastite na radu: "Ogroman broj kolega iz radioloske sluzbe ne docekaju penziju, umru od leukemije; kolege koji rade sa citostaticima, nemaju komore za pripremu citostatika, direktno udisu citostatike; kolege na infektivnim odeljenjima bivaju pokoseni hepatitisom B, jednostavno, nase bolnice su postale fabrike invalida rada. U istoj opasnosti su pacijenti – intrahospitalne infekcije su postale standard u ovoj zemlji", kaze Mrkic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: