Usvojen izvestaj o radu koji je podneo Djindjic

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2000.

21:58

Default images
Delegati seste redovne Skupstine Demokratske stranke, odrzane u nedelju u beogradskom Centru "Sava", izabrali su ponovo Zorana Djindjica za predsednika stranke. Drugi kandidat za najvisu funkciju stranke bio je dosadasnji potpredsednik DS-a, Slobodan Vuksanovic. Podnoseci, na pocetku, izvestaj o radu Demokratske stranke izmedju dve skupstine, Zoran Djinidjic je akcentovao tri politicke teme, odnosno, tri bitne odluke DS-a donete u, kako je naglasio, dramaticnim okolnostima koje su opredelile strategiju stranke, javlja B2-92. Definisuci ove tri teme, Djindjic je rekao:

"Prva je novi patriotizam, druga je nase zalaganje za novu strategiju medjunarodne zajednice prema Srbiji i Balkanu i treca je Savez za promene kao novi oblik udruzivanja demokratskih snaga Srbije". Djindjic je najavio pokusaj uvodjenja difinicije novog patriotizma: "Ne patriotizma kao praznog lupanja u ratne bubnjeve kao prazne demagogije, nego patriotizma kao konkretne odgovornosti za ljude u nasoj zemlji. Cvrsto demokratsko opredeljenje tokom rata dalo nam je legitimitet i pravo da od medjunarodne zajednice trazimo promenu strategije prema nasoj zemlji, umesto strategije kriznog menadzmenta, razlicitih Kontakt grupa, sankcija, bombardovanja, pretnji, mi smo trazili strategiju dugorocne podrske politickim i ekonomskim procesima u nasoj zemlji i u regionu", zakljucio je Djindjic.

Slobodan Vuksanovic ostro je, u raspravi o izvestaju Zorana Djindjica, kritikovao rad svog protivkandidata, istovremeno predlazuci novi koncept vodjenja stranke, kroz timski rad. "Ne moze se stranka voditi na nedemokratski nacin, kao privatno preduzece", rekao je Vuksanovic i ocenio da se ne mogu davati laka obecanja na protestima, ne mogu se sopstvene slabosti sakrivati iza popularnosti Dragoslava Avramovica ili neke koalicije Vuksanovic je istakao da narod u Srbiji nije sumnjicav prema svetu, vec je svet sumnjicav prema desetogodisnjim neuspesima opozicije.

Ucesnici Skupstine treba da izaberu i cetiri potpredsednika i odluce o izmenama Statuta prema kojima bi predsednik stranke i predsednici opstinskih, gradskih i pokrajinskog odbora ubuduce bili birani neposrednim glasanjem clanstva DS-a.

Predsednistvo stranke trebalo bi da bude prosireno sa devet predstavnika regionalnih odbora. Na skupu DS u Centru "Sava" nije bilo gostiju iz drugih partija, jer je Skupstina radnog karaktera, bez svecanog dela. Odluceno je da ceo tok rada skupstine bude otvoren za javnost, odnosno, pedesetak akreditovanih novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: