Tanjug napao opoziciju i novinara Tijanica

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2000.

18:55

Default images
Drzavna agencija Tanjug optuzila je opoziciju u Srbiji i novinara Aleksandra Tijanica da kao "domaci kvislinzi" saucestvuju u "specijalnom i psiholoskom ratu" kojim je nastavljena agresija NATO na SRJ. Komentator Tanjuga citira deo Tijanicevog teksta objavljenog 26. januara u banjaluckim "Nezavisnim novinama" u kome se navodi da ce se u februaru dogoditi sledece: jedna novina ce biti ugasena, jedan urednik poslat u zatvor, bice sudjeno jednom lideru velike stranke, jedna poznata osoba mora da se preseli na onaj svet, ne bi li malo ugusila price o naredbodavcima atentata na vrh SPO-a i Arkana. "Zasto me nisu pitali za ceo pasus kako sam znao da ce se sve to dogoditi, nego samo izvlace kako sam znao kako ce neki poznati Srbin biti ubijen? Tako sto se poznati Srbi ubijaju tempom od jednog lica mesecno, tako sto njihove ubice ostaju neotkrivene, tako sto svaka drzava koja pociva na samovolji zavrsava u zlu, tako sto zivimo u periodu kada se propaganda pretvara u teror bilo s koje strane. Ja nemam drugi komentar sem ovoga. Oni ce morati, dakle, na sudu da mi dokazu, ukoliko sud uopste postoji zato sto su poslednje izjave profesora Pravnog fakulteta i vojvode od Karlobaga, Virovitice i Ogulina kao potpredsednika vlade, ukinule ne samo sadasnje zakone, nego i zakone cara Dusana po kojima niko nije kriv dok mu ne bude presudjeno", rekao je Tijanic za B2-92.

U komentaru Tanjuga stoji: "Naravno, Tijanic nije slucajno izabran da baca senku sumnje na drzavu. Jer, prosecan gradjanin ce pre da poveruje navodnim izvorima nekoga ko je ranije bio ministar za informisanje Srbije, nego sto ce da postavi, zapravo, pravo pitanje: 'Za koga radi Tijanic? Od koga je dobio informacije da ce se dogoditi ubistvo visokog funkcionera?'", navodi se u komentaru Tanjuga. Tijanic u izjavi za B2-92 konstatuje da ovakav javni napad predstavlja uvod u neku vrstu otvorenog gradjanskog rata: "Evo jos jedne prognoze: mozda cu ja biti ubijen uskoro, a ubice su poznate i autorima i naruciocima komentara. Kako im izgleda ta prognoza? Oni koji su odlucivali o ubistvu Slavka Curuvije primenili su isti metod – javni napad, javni komentar, navodno vezivanje za strance i dva dana iza toga je bio likvidiran na sred ulice. Ja hocu da se zna da sam svestan opasnosti po sebe, hocu samo da se zna ko su narucioci, ko su izvrsioci – to su oni ljudi koji su napisali ovaj komentar. A meni ostaje samo da pokazem da nisam od onih koji imaju strahopostovanje pred sopstvenim dzelatima", rekao je Tijanic.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je u svom saopstenju izrazila ostru osudu i najozbiljniju zabrinutost zbog navoda iznetih u komentaru drzavne novinske agencije Tanjug, u kojima je novinar Aleksandar Tijanic posredno optuzen da je na neki nacin povezan sa ubistvom ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovica. ANEM je, ponovivsi da su nedopustiva i stetna ovakva javna zigosanja pojedinih novinara bez ikakvih dokaza, istakao da ovaj individualni napad, koji je usledio posle nedelje pune zestokih napada koje su na racun novinara izneli celnici republickih i saveznih organa, izaziva veliku zabrinutost za fizicki integritet kolege Tijanica. U javnosti je prvo stvorena atmosfera javnog linca i zastrasivanja novinara koji ne rade u medijima koje kontrolise drzava, a potom je Tanjug u svom komentaru imenovao i konkretnog "neprijatelja" - Aleksandra Tijanica, posebno mu zamerivsi sto je, u poslednje tri godine, "promenio stranu" te je od ministra informisanja postao nezavisni novinar. Dodatni razlog za zabrinutost za zivot i integritet kolege Tijanica, istice ANEM, daje i cinjenica da je komentar slican ovome koji je objavio Tanjug bio objavljen u "Politici ekspres" pocetkom aprila 1999. godine, s tim sto je ostrica napada tada bila usmerena prema Slavku Curuviji, vlasniku i uredniku "DT"-a i "Evropljanina". Samo nekoliko dana posle objavljivanja takvog komentara Curuvija je mucki ubijen, a okolnosti u vezi s tim zlocinom ni do danas nisu razjasnjene. ANEM je istakao da se nada da je slicnost izmedju medijskog napada na pokojnog Slavka Curuviju i sadasnjeg slicnog napada na Aleksandra Tijanica samo koincidencija, te da napad na fizicki integritet kolege Tijanica nece uslediti posle ovog medijskog napada. Medjutim, imajuci u vidu uzavrelu atmosferu stvorenu neodmerenim izjavama predstavnika vlasti i strah koji sve vise uzima maha, ANEM je istakao da bi, posle Tanjugovog komentara, bilo kakav "nesrecan slucaj" ili "nerazjasnjeni napad" koji bi se dogodio Aleksandru Tijanicu bacio ozbiljnu sumnju na pojedine strukture drzavne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: