Glavni urednici odbacili optuzbe i osudili pretnje

Izvor: B92

Petak, 11.02.2000.

20:00

Default images
Glavni urednici nekoliko beogradskih medija odbacili su optuzbe i osudili pretnje potpredsednika Vlade Srbije Vojislava Seselja, a neki od njih su izrazili ocekivanje da ce tuzilastvo reagovati povodom Seseljevih optuzbi na racun njihovih medija.

Glavni urednik radija B292 Sanda Savic rekla je agenciji Beta da je "prvi utisak" da je Seselj na konferenciji za novinare u cetvrtak bio "veoma uplasen" i da "on verovatno zna i zbog cega". "Navikli smo na agresivnost, ali ovo juce je ipak bilo malo previse. Seseljeve optuzbe govore da ce pritisak na nas radio biti jos jaci", rekla je Sanda Savic.

Ona je, medjutim, navela da "vec ima umirujucih izjava, koje pokazuju da ludilo nije uzelo maha", navodeci da se visoki funkcioner Socijalisticke partije Srbije i republicki ministar Branislav Ivkovic u jucerasnjoj izjavi radiju B292 "prakticno ogradio" od izjave Vojislava Seselja.

Sanda Savic je jos rekla da je B292 u petak pozvao Seselja da iduce nedelje gostuje u emisiji tog radija "Intervju dana" i da objasni "kako namerava da ubije ljude iz medija, da li ce to biti samo glavni urednici ili svi novinari". "Vec po tome da li ce se odazvati pozivu na intervju videcemo koliko je hrabar", rekla je glavni urednik radija B292.

Pomocnik glavnog urednika "Vecernjih novosti" Srecko Petric rekao je Beti da ce u sutrasnjem broju tog lista biti objavljeno reagovanje redakcije na Seseljeve optuzbe. Glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonovic pozvao je republickog javnog tuzioca da, po sluzbenoj duznosti, reaguje na izjavu Vojislava Seselja, jer je novinarima javno zapretio likvidacijom. Izrazavajuci ocekivanje da ce tuzilac to i uciniti, Simonovic je agenciji Beta rekao da redakcija "Blica" nece pokrenuti nikakav pravni postupak protiv lidera radikala. "Ne preti Seselj ni prvi, a verovatno ni poslednji put. Ja se ne osecam odgovornim za stanje u ovoj zemlji. Vlada, ciji je Seselj potpredsednik, odgovorna je za strah i nesigurnot koju gradjani osecaju", istakao je Simonovic. Simonovic je, odbacujuci Seseljeve optuzbe da su novinari "saucesnici u ubistvu" saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovica, rekao i da nije dobro sto takve optuzbe iznosi potpredsednik Vlade, kome to nije posao. "To je posao suda i tuzioca", dodao je Sinonovic.

Glavni i odgovorni urednik "Glasa javnosti" Slavoljub Kacarevic ocenio je da je Seseljev nastup bio "unapred isplaniran" i da je jedan od efekata koje Seselj verovatno zeli da postigne skretanje paznje na radikale i na sebe kao "branioce od nekakvog anonimnog terorizma, za koji moze da optuzi i novinare". Kacarevic je agenciji Beta rekao i da je namera lidera radikala da "izazove sazeljenje kao eventualna meta terorizma". Redakcija "Glasa javnosti" smatra da je to jos jedan "pokusaj demagoske manipulacije", koja bi trebalo da isprovocira medije na polemiku sa njim, kazao je Kacarevic. Prema njegovim recima, "Glas javnosti" ce traziti pravnu zastitu, s obirom da je indirektno optuzen za saucesnistvo u ubistvu saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovica, ali ne na osnovu Zakona o javnom informisanju.

Glavni urednik "Danasa" Grujica Spasovic izjavio je Beti da ce redakcija tog beogradskog dnevnika zatraziti od ministara za informisanje SRJ i Srbije, kao i tuziliastvu da "rade svoj posao" i da zastite novinare. "Lider radikala mora da dokaze svoje optuzbe", istakao je Spasovic i dodao da je Seselj "ugrozio bezbednost novinara" i da njegove pretnje "uopste nisu bezazlene". Spasovic je jos rekao da redakciju "Danasa" te pretnje nisu iznenadile, s obzirom na to da Seselj "odavno pokusa da unisti" taj list, "bilo pretnajma, bilo tuzakanjem po Zakonu o informisanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: