NUNS i ANEM o Seseljevim pretnjama

Izvor: B92

Petak, 11.02.2000.

20:00

Default images
Nezavisno udruzenje novinara Srbije ukazuje da bi "za najteze uvrede i pretnje likvidacijom, upucene novinarima, Vojislav Seselj u svakom iole pravnom drustvu bio osudjen na zatvorsku kaznu". Na zalost u Srbiji je ovakve reci izgovorio potpredsednik Vlade i to je "otvoren akt uvodjenja diktature", navodi se u saopstenju NUNS-a i ocenjuje da odgovornost za stvaranje atmosfere pogroma nije samo Seseljeva, vec i drugih najvisih predstavnika rezima. NUNS zakljucuje da veliki broj novinara na ovom prostoru, i pored degradiranja i pretnji, radi svoj posao casno i postuje profesionalne norme.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija upozorava da je potpredsednik vlade Srbije Vojislav Seselj juce "najavio likvidaciju novinara nezavisnih medija". “Sa gnusanjem odbacujemo optuzbu da su novinari izvrsioci teroristickih akcija u nasoj zemlji, a u vezi sa najavljenim likvidacijama izrazavamo svoju najozbiljniju zabrinutost”, kaze se u saopstenju koje je potpisao predsednik ANEM-a Veran Matic.

U dosad nezabelezenom verbalnom napadu, punom otvorene mrznje i veoma ozbiljnih pretnji, potpredsednik Valde, Seselj je, u nekoliko navrata ponavljajuci sintagmu "skidanje rukavica", najavio da ce se drzava obracunati sa nezavisnim novinarima svim sredstvima, pri cemu je pored primene ustava i zakona najavio i mogucnost arbitrarnih likvidacija. Ponavljajuci teze o izdajnistvu, izjednacivsi novinare sa ubicama i nazvavsi ih gorim od najgorih kriminalaca, Seselj je uputio dosad najotvoreniji poziv na javni linc nezavisnih novinara, koji nikoga od njih sigurno ne moze ostaviti ravnodusnim. Optuzujuci novinare da su saucesnici u ubistvu Pavla Bulatovica, Seselj je zapretio da ce mnogi novinari biti likvidirani u slucaju njegovog ubistva. Pretnje potpredsednika Vlade odnosile su se na sve zaposlene i saradnike nezavisnih medija, kaze se u ANEM-ovom saopstenju. ANEM, takodje, upozorava da su Seseljeve izjave "najava konacnog uvodjenja otvorene diktature u nasoj zemlji" i zahteva od svih nadleznih drzavnih organa, predsednika SR Jugoslavije i Srbije da se javno odrede prema izjavi potpredsednika republicke vlade i da reaguju, u skladu sa svojim nadleznostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: