Pregled stampe

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2000.

19:05

Default images
Pregled stampe

"Blic", 8. februar

pise: ekipa "Blica"

Sinoc u 18.55 casova u restoranu na stadionu Fudbalskog kluba „Rad“ u Beogradu atentat na Pavla Bulatovica

Ubijen ministar odbrane SRJ

BEOGRAD - Ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovica ubio je sinoc, u 18.55 casova, u restoranu FK „Rad“, u Ulici Neznanog junaka na Banjici, nepoznati napadac, saopstio je sinoc oko 22 casa Sekretarijat unutrasnjih poslova u Beogradu. Tom prilikom lakse su ranjeni Vuk Obradovic, direktor „Ju Garant banke“ iz Beograda i Mirko Knezevic, upravnik restorana. Nepoznati napadac, navodi se u saopstenju, pucao je iz automatskog oruzja kroz prozor restorana iz pravca obliznjeg fudbalskog igralista. SUP Beograd je saopstio da njegovi pripadnici preduzimaju sve neophodne mere kako bi se pronasli izvrsioci ovog zlocina.

Prema prvim, nezvanicnim informacijama, Bulatovic je pogodjen u srce i kompletna ekipa hirurga VMA sinoc se uzalud borila za njegov zivot. Pored njega, u sok sobu je, kako tvrdi isti izvor, odmah prebacen i Obradovic, koji je zadobio povrede stomaka. Isti izvor tvrdi da je Knezevic lakse ranjen u pucnjavi.

Kako „Blic“ saznaje, nepoznati napadac ispalio je tri rafala kroz prozor restorana „Rada“ na Banjici. Rafali su stigli preko terase, sa strane igralista.

Pomenuti izvor kaze da je napadac potom pobegao u autu marke „ford“ plave boje, sa ukradenim tablicama BG 144-634 Bulevarom JNA u pravcu auto-puta. Prema nezvanicnim podacima, u kolima koja su projurila pored policijskih punktova nalazile su se cetiri osobe.

Jake snage vojne policije i pripadnici MUP Srbije odmah su blokirali saobracaj izmedju stadiona „Rada“ i VMA, tako da je na tom delu prolaz bio dozvoljen samo trolejbusima. Vrlo brzo posle napada blokirani su svi pristupi gradu, formirani kontrolni punktovi i preduzete sve operativne mere za eventualno hvatanje napadaca.

Ceo prostor oko stadiona bio je blokiran naoruzanim pripadnicima vojne policije. Novinari su na licu mesta mogli da vide i specijalno vozilo MUP-a Srbije sa psima tragacima.

Prema recima ocevidaca, Bulatovic, Knezevic i Obradovic su se nasli u restoranu da bi proslavili 50 godina postojanja „Rada“, medjutim, niko od prisutnih nije umeo da kaze koliko je napadaca bilo i kako su izgledali. Pretpostavlja se da je bio jedan ili najvise dvojica napadaca.

Kako „Blic“ saznaje, odmah posle napada dosla je ekipa Hitne pomoci, ali su lekari vraceni uz objasnjenje da njihova pomoc „u ovom slucaju nije potrebna“.

Motivi napada zasad nisu poznati. Upuceni kao zanimljivu informaciju napominju da se vec neko vreme govori o tome da je Bulatovic trebalo da zameni Obradovica na mestu generalnog direktora „Ju Garant banke“. Obradovic je, u vreme aktivnog sluzenja u vojsci, bio zaduzen za finansijske poslove.

Svi crnogorski elektronski mediji sinoc su u svojim informativnim emisijama kao udarnu vest objavili da je u jednom beogradskom restoranu ubijen jugoslovenski ministar odbrane Pavle Bulatovic, javlja agencija Beta. Crnogorska televizija je javila da je u pucnjavi u restoranu ranjeno jos nekoliko osoba.

"Glas javnosti", 8. februar

pise: Srdjan Kraljevic

Ubijen ministar Pavle Bulatovic

BEOGRAD - Pavle Bulatovic, savezni ministar za odbranu smrtno je ranjen juce oko 19 sati u restoranu fudbalskog kluba "Rad", u Ulici neznanog junaka bb, na Banjici. Bulatovic je preminuo oko 20.30 u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. U pucnjavi je tesku telesnu povredu zadobio Mirko Knezevic, upravnik restorana "Rad",a lakse je ranjen i general u penziji Vuk M. Obradovic, direktor "Ju garant banke" (bivsi Vojni servis).

Kako "Glas" saznaje, na Bulatovica, Obradovica i Knezevica, pucano je iz automatskog oruzja, najeverovatnije "kalasnjikova" dok su sedeli za stolom restorana na stadionu FK "Rad".

Ubica je dosao iz mraka, preko glavnog travnatog terena jugoslovenskog prvoligasa. Prisao je zadnjoj strani sale restorana na zapadnoj tribini stadiona, gde je ledjima okrenut prozorima vecerao Bulatovic sa drustvom. Ubica je sa terase, kroz staklo, ispalio u Bulatovica, Obradovica i Knezevica tri rafala. Prema recima ocevidaca, samo je drugi rafal bio nesto kraci od ostalih. Prema prvim procenama, prvi i treci rafal bili su od po tri hica, dok su u drugom ispaljena dva metka. Jedan od ispaljenih hitaca pogodio je Bulatovica pravo u srce.

Posle pucnjave, likvidator je pobegao istim putem kojim je i dosao. Trceci, pobegao je preko glavnog terena, preskocio zivu ogradu sa istocne strane stadiona i nestao ka Bulevaru JNA. Kako se pretpostavlja, napadaca su u Bulevaru JNA cekali pomagaci u automobilu. Ubica je kolima pobegao niz ulicu i tu mu se gubi svaki trag.

Blokirana Banjica

Saobracaj je u Ulici neznanog junaka, na delu koji obuhvata glavni ulaz na stadion i restoran FK "Rad", bio u zastoju puna dva casa. Sva vozila koja su dolazila iz pravca naselja Banjica i centra Beograda policija je preusmeravala oko Vojnomedicinske akademije, ulicama Kraljice Ane i Mihajla Avramovica. Pored stadiona jedino su prolazili retki trolejbusi. Saobracaj je u potpunosti uspostavljen oko 21 sat.

Nacelnici na licu mesta

Ispred restorana "Rad" sinoc su bili svi nacelnici beogradske policije, ali medju prisutnima nisu primecene licnosti iz Vlade SRJ i Srbije, kao ni iz politike i javnog zivota. Na lice mesta jedino je dosao Milenko Kasanin, nekadasnji sekretar za kulturu Skupstine Beograda i clan SPS-a.

Na lice mesta odmah su izasle brojne intervente ekipe i patrole beogradske policije, pripadnici Vojne policije i Kontraobavestajna sluzba Vojske Jugoslavije. Takodje, u Ulici neznanog junaka vidjeno je i nekoliko desetina do zuba naoruzanih specijalaca Vojne policije koji su ispred stadiona FK "Rad" dosli u kamionima "TAM 5000". Pored uniformisanih vojnih i policijskih snaga na mesto pucnjave izasli su i vojni i civilni istrazni organi.

Pola sata posle pucnjave ispred ulaza u restoran stigao je kombi sa policijskim psima tragacima. Vucjaci su se odmah dali u potragu, a kako "Glas" saznaje, uspeli su da onjuse trag ubice. Pratili su ga, izgleda, oko cetiri stotine metara, gde se kod asfaltnog puta trag izgubio.

Posle ubistva saveznog ministra za odbranu, policija je u Beogradu oformila kontrolne punktove. Gotovo sve patrole SUP-a u Beogradu tragale su za ubicom. Na punktovima su zaustavljana sva sumnjiva vozila i osobe.

Nezvanicno se tvrdi da je policija na nekoliko punktova bezuspesno zaustavljala automobil "ford eskort" teget boje, BG 144-634. Navodno za ovim vozilom, koje se kretalo iz pravca Hipodroma, a potom Pozeskom ulicom, pored Julinog brda i Vidovdanskom ka Zelezniku, nalazile su se cetiri osobe koje su osumnjicene za zlocin u restoranu FK "Rad". Policija je za "fordom" raspisala potragu, ali se sumnja da su registarske tablice ukradene i da ubrzo biti promenjene.

I pored opsezne policijske potrage automobil je prosto iscezao sa beogradskih ulica.

Obezbedjenje sa slemovima

Nevidjene mere obezbedjenja oko stadiona vladale su tokom uvidjaja i potrage za ubicom. Ispred samog ulaza u restoran stajali su pripadnici interventne brigade SUP-a Beograd, koji su u rukama imali automate "skorpion" i "hekler". Desetak metara od njih stajala je vojna policija i njihovi specijalci. Clanovi specijalnih jedinica bili su pod punom ratnom opremom. Obuceni u pancirne prsluke i sa slemovima na glavi bili su naoruzani "kalasnjikovima". "Rezerva" vojnih specijalaca sedela je sve vreme u kamionu "TAM 5000" pokrivena ceradom.

Bez telohranitelja

Pavle Bulatovic, prema izjavama svedoka, sinoc nije imao licno obezbedjenje. Navodi se da je sa prijateljima u drustvu sedeo opusteno i sam bez ikakve pratnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: