Batic: Pismo objasnjenja ministrima Velike Britanije i Holandije

Izvor: B92

Petak, 28.01.2000.

20:30

Default images
Koordinator Saveza za promene Vladan Batic izjavio je u petak na pres konferenciji da je Savez uputio pismo ambasadorima Velike Britanije i Holandije, za ministre inostranih poslova tih zemalja, buduci da su se, kako je rekao, “oni protivili suspenziji sankcija na poslednjoj sednici ministarskog saveta Evropske unije” u Briselu, javlja B2-92. Batic je objasnio da je predlog Saveza za promene da jedna ekspertska ekipa na celu sa profesorom Dragoslavom Avramovicem, ode i objasni sta su razlozi insistiranja opozicije na ublazavanju, odnosno, ukidanju sankcija: "Ekpertska ekipa bi objasnila da sankcije ne smetaju rezimu, da su zrtve sankcija obicni gradjani, i da se nas apel svodi na to da se pomogne upravo najugrozenijim kategorijama gradjana Srbije. A odredjene sankcije, kao recimo, zabrana uvoza energenata samo pomazu rezimu, i produzavaju ovu agoniju. Rezim je organizovao crnu berzu naftnih derivata - prema tome efekti tih sankcija su potpuno iluzorni i nikakve posledice od toga rezim nema. Medjunarodna zajednica mozda zeli da napravi neki test sa demokratskom opozicijom u Srbiji - da vidi da li ce se sa reci preci na dela, na akcije, na oplodjavanje onog sto je dogovoreno. Ali mi nismo nikakvi opitni kunici, prema tome hocemo, da dokazima, jednom relevantnom argumentacijom, ubedimo medjunarodnu zajednicu da su sankcije kontraproduktivne", izjavio je Batic i najavio da ce naredni sastanak opozicije u organizaciji Saveza za promene biti odrzan “najverovatnije sedmog ili osmog februara".

Ucesnici skupa u Banjaluci su, prema njegovim recima, dali podrsku jedinstvenoj opoziciji u Srbiji i slozili se da su neophodni vanredni fer izbori, kao i stvaranje pobednicke klime, kako bi se svi gradjani ohrabrili da na njih izadju. "Jedan od zakljucaka skupa je i da se intenziviraju odnosi sa medjunarodnom zajednicom i da pored demokratske opozicije u tim kontaktima ucestvuju i predstavnici dijaspore i rukovodstvo RS i prestolonaslednik – sve relevantne demokratske snage ove zemlje i ovog naroda", kaze Batic. "Dogovreno je i da vrlo brzo demokratska opozicija Srbija i vlada Republike Srpske potpisu sporazum o specijalnim odnosima – jedna od klazula bila bi i dvojno drzavljanstvo za drzavljane Republike Srpske", izjavio je koordinator Saveza za promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: