Merkelova: Grčka nije tražila novac

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nema potrebe da se na predstojećem samitu EU raspravlja o davanju pomoći Grčkoj jer Atina nije tražila novac.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.03.2010.

22:39

Default images

Posle sastanka sa predsednikom EP Jeržijem Buzekom u Berlinu, Merkelova je rekla da su oboje naglasili da Grčka nije od njih tražila novac i da iz tog razloga ne moraju da na samitu razmatraju pružanje hitne pomoći. Pomoć Grčkoj bila bi jedino obezbeđena kao krajnje sredstvo ako bi bili na granici bankrotstva, a to trenutno nije slučaj, dodala je ona.

Nemačka kancelarka je izjavila da je potreban "čvrst režim" i stabilna valuta da bi Evropa bila jaka, a kriza je pokazala da dostupni mehanizmi za sprovođenje budžtske discipline u evropzoni nisu dovoljni.

Mogućnost uključivanja Međunarodnog monetarnog fonda u rešavanje problema u Grčkoj je nešto što bi trebalo "dalje razmotriti", rekla je Merkelova. Buzek je pozvao države evrozone da pokažu disciplinu.

"Ne možemo biti solidarni bez odgovornosti. Treba isto da zahtevamo i od Grčke", rekao je Buzek.

Evropski lideri sastaće se u Briselu 25. i 26. marta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: