"Zemunci" i dalje na slobodi

Sedam godina posle ubistva Zorana Đinđića u bekstvu su i dalje petorica pripadnika zemunskog klana. Policija uverava da za njima i dalje traga.

Izvor: B92

Petak, 12.03.2010.

16:08

Default images

Ubice Zorana Đinđića izdržavaju kazne, begunci su osuđeni u odsustvu, ali proces o političkoj pozadini ovog ubistva još nije pokrenut iako su to najavljivali i bivši i sadašnji tužilac za organizovani kriminal. Sretko Kalinić, Milan Jurišic, Vladimir Milisavljević zvani Budala, Ninoslav Konstatinovic, Miloš Simović i dalje su u bekstvu.

“Ubistvo Đinđića je političko ubistvo upereno protiv države, u kome je učestvovao kriminalizovani deo JSO-a i banda Dušana Spasojevića. Najjteže je saznanje da je predsednika Vlade mogla da ubije organizovana, kriminalna, neprijateljska organizacija“.

Ovim rečima, u delu izricanja presude koji je bio zatvoren za javnost, sudija Nata Mesarović obrazložila je stav sudskog veća o motivima ubistva srpskog premijera.

Političku istragu nekoliko puta potom je najavljivao tadašnji specijalni tužilac Slobodan Radovanović a isto je obećavao i njegov naslednik, Miljko Radisavljević.

Petorica pripadnika zemunskog klana sedmu godinu zaredom izmiču srpskoj policiji. Ministar policije Ivica Dačić uverava da specijalni tim za njima i dalje traga.

"U policiji i dalje postoje ljudi koji su zaduženi za praćenje, proveravanje i dojave, ali nije bilo uspeha i dalje će se raditi na tome. Da li ćemo to uspeti, to je policijsko pitanje, a ne političko, da bi ministar o tome govorio“, kaže Dačić.

Jedan od dokaza da još rade zajedno bilo je ubistvo zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića koga su, prema saznanjima "Insajdera“, ubili upravo odbegli članovi zemunskog klana. Javnost je o njihovom kretanju spekulisala još od završetka suđenja. Navodno su viđani po prestoničkim kafićima, a zatim i po gradovima u regionu.

Novinar nedeljnika "Vreme“ Miloš Vasić veruje da policija ispituje svaku informaciju, ali misli da su policijski resursi ograničeni i da moraju da se bave trenutnim stvarima.

"Od tih koji su u bekstvu, imamo trojicu ozbiljnih umentika, Sretko Kalinić, Nino i Budala - ostali su sitne ribe. Oni očigledno imaju para, jer za skrivanje trebaju pare, i biće zanimljivo da vidimo od kojih para su živeli dok su se skrivali“, rekao je Vasić.

Miloš Vasić smatra da sve treba da krene od istrage o pobuni Crvenih beretki, iz novembra 2001.

"Politička volja ne postoji, svi su se snašli na neki način, udobno snašli sa mrtvim Đinđicem i ne postoji želja da čačkamo po tome, to sada spada u prošlost u one memorabilije političkog života gde će svi da puste suze za Đinđićem svakog 12.marta. Oni se bave politikom, za njih život ide dalje“, smatra Vasić.

Jedan od onih koji insistiraju na razotkrivanju političke pozadine bio je i advokat Srđa Popović, koji je na ubistvu premijera zastupao Ružicu Đinđić.

Tim zahtevom okončao je završnu reč na suđenju, u aprilu 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: