Čile: Novi potresi, novi predsednik

Tri snažna zemljotresa u razmaku od sat vremena pogodila su Čile, na dan inauguracije novog predsednika Sebastijana Pinere.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

20:09

Default images

Uzastopni udari jačine jačine 6,9, zatim 6,7 i konačno 6,0 stepeni Rihterove skale pogodili su nešto pre podneva po lokalnom vremenu centralni Čile i osetili se u glavnom gradu Santjagu. Čileanska ratna mornarica proglasila je uzbunu zbog cunamija. Državu smeštenu između Anda i Pacifika 27. februara pogodio je zemljotres jačine 8,8 stepeni, koji je odneo više stotina života.

Sećanje na nesreću koja se dogodila pre 12 dana prouzorkovalo je priličnu paniku među stanovništvom, posebno u gradu Rankagva, stotinak kilometara južno od Santjaga, najbližem epicentru.

Gradonačelnik tog grada izjavio je da ljudske žrtve još nisu prijavljene, ali da je materijalna šteta velika, a porušeno je ili ozbiljno oštećeno mnogo stambenih objekata.

Novinari iz Santjaga javljaju da je prvi u seriji potresa, koji su najsnažniji u procesu smirivanja tla posle razornog prošlomesečnog udara, potrajao punih 45 sekundi.

Serija zemljotresa poklopila se sa inauguracijom novog predsednika Sebastijana Pinere, koji je preuzeo dužnost predsednika od Mišel Bačelet.

Ceremonija je održana u priobalnom gradu Valparaiso, udaljenom od epicentra oko 150km, približno kao i prestonica Santjago. Pinera je zakletvu položio između drugog i trećeg udara, a prvi potez povukao je odmah po stupanju na dužnost.

"Poslaćemo vojsku u Rankagvu, da bismo obezbedili sigurnost naših građana", izjavio je Sebastijano Pinera. Novi predsednik je ubrzo zatim otputovao u Rankagvu, gde je proglašena zona katastrofe, ali nije uveden policijski čas. Lokalne vlasti nadaju se da će se do ponedeljka, kada po planu treba da počne školska godina, situacija stabilizovati.

Iako je proglašena uzbuna zbog mogućnosti cunamija, stručnjaci smatraju da opasnost nije velika, jer je epicentar stotinak kilometara unutar kopna, a snaga zemljotresa nije ni približna onoj koju je imao prethodni.

Na jutro nove serije udara čileanske vesti objavile su novi spisak 279 imena žrtava zemljotresa od 27. februara, na kojem još uvek nema nekoliko stotina neidentifikovanih osoba.

Koliko je snažan bio taj zemljotres svedoči i podatak da je grad Konsepsion pomeren za tri metra prema zapadu, dok je položaj Santjaga na satelitskim mapama nekih 30 centimetara jugozapadnije nego pre udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: