“Zahtev za Ganića do kraja nedelje“

Srbija će do kraja nedelje uputiti zahtev Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganića, najavljuje ministarka pravde Snežana Malović.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

15:03

Default images

"Očekujem da ćemo u toku ove nedelje svu dokumentaciju pripremiti i uputiti Velikoj Britaniji", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije i dodala da je reč o dokumentaciji od nekoliko stotina strana koja treba da bude prevedena i na engleski jezik.

Malovićeva je rekla da britanski sud trenutno razmatra žalbu Ganića na odluku da mu se ne ukine pritvor.

A sudija Okružnog suda u Londonu, Nikolas Evans, izjavio je da će Ganić ostati u britanskom zatvoru još najmanje dva dana.

Sudija Evans rekao je Ganiću da će njegovu žalbu na odluku da ne bude pušten na slobodu uz kauciju Viši sud razmotriti u četvrtak. Advokati su zatražili da bude na slobodi dok sud razmotri da li da će Ganić biti izručen Srbiji.

Evans je rekao da se Ganić mora vratiti u sud 25. marta, osim ako ga Viši sud ne pusti na slobodu uz kauciju. U tom slučaju, Ganić će se pojaviti pred sudom sledećeg meseca.

Član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić (64) uhapšen je 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića decembra 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: