Krkobabić: Spasli smo penzionere

Izborili smo se da se od 2011. penzije usklađuju s platama u javnom sektoru i na taj način sprečili katastrofu za 1,6 miliona penzionera, kaže Jovan Krkobabić.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 25.02.2010.

01:06

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da okosnica na momente beznadežnih pregovora sa MMF-om, koji su završeni sporazumom, bila reforma penzijsko-invalidskog sistema. "Predstavili smo elemente reforme i predstavnici MMF su rekli da je ona urađena iznad svih njihovih očekivanja. Spor je nastao samo oko usklađivanja penzija", rekao je on za "Večernje novosti".

Krkobabić je rekao da je MMF insistirao na usklađivanju sa troškovima života, što je on odbacio.

"Predložio sam da se penzije usklade sa zaradama, a to je za njih bilo neprihvatljivo. Kroz teške razgovore postigli smo kompromis da se penzije indeksiraju sa zaradama samo u javnom sektoru, i to 18 meseci od aprila 2011. Posle toga da započne usklađivanje visine penzija po novom modelu", kazao je Krkobabić.

U narednom periodu, kako kaže, do zasedanja borda direktora MMF-a koji treba da odobre aranžman sa Srbijom, predočićemo im sve detalje.

"Ali, oko dogovorenog se više nećemo dogovarati", poručuje Krkobabić.

On je rekao da očekuje da će Srbija biti u prilici da povuče novu tranšu kredita od 350 miliona evra.

Upitan da li će rezultat reforme biti smanjenje broja penzionera, kako smatra ministarka Dragutinović, Krkobabić je rekao da misli da je nisu najbolje razumeli.

"Reforma postepeno usporava proces penzionisanja, a na smanjenje broja utiču i godine korisnika, priroda koja čini da ih ne bude kao juče. Samom tom činjenicom penzionera će biti manje. Nijednom administrativnom ili bilo kojom drugom merom ne dira u stečena prava penzionera", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: