Skupština o Kosovu posle odluke MSP

Aktuelni saziv Skupštine Srbije od konstituisanja do danas, duže od godinu dana, na dnevnom redu nije imao tačku posvećenu Kosovu, piše "Danas".

Izvor: Danas

Utorak, 23.02.2010.

01:32

Default images

Prema rečima šefice poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nade Kulundžije, o Kosovu bi poslanici mogli da razgovaraju tek posle odluke Međunarodnog suda pravde. Procenjuje se da bi ovaj sud UN-a u Hagu mogao da donese savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašenja kosovske nezavisnosti sredinom ove godine.

Inicijative opozicije iz juna 2008. da se u srpskom parlamentu razgovara o Kosovu i usvoji nova rezolucija još nisu stavljene na dnevni red.

Poslednji razgovori, i to u formi konsultacija šefova poslaničkih klubova s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem o dolasku Euleksa, obavljeni su krajem 2008. godine.

Nada Kolundžija kaže da se u Skupštini razgovara o aktuelnim temama samo ukoliko ima promena u državnoj politici i u situaciji na terenu.

"S obzirom na to da se državna politika prema KiM nije menjala i da se ništa novo nije dogodilo, nije ni bilo povoda za poslaničku raspravu. Srbija je godinu dana radila na tome da se pitanje Kosova premesti pred UN i Međunarodni sud pravde, tako da nije bilo povoda da se o tome razgovara u Skupštini. U zavisnosti od odluke MSP, to pitanje će možda biti aktuelizovano", objašnjava Kolundžija.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, t kaže da Skupština nije, ali da je Vlada na nekoliko svojih sednica raspravljala o aktuelnoj problematici na Kosovu.

"Skupština u principu treba da bude redovno izveštavana o tome, ali je bilo nekoliko sastanaka Odbora za KiM koji je u Skupštini zadužen za praćenje situacije i eventualno donošenje nekih zaključaka. Resorni ministar dolazi na sednice Skupštine kad god neko takvo pitanje dođe na dnevni red. U ovom trenutku tih pitanja nije bilo previše", kaže Ivanović.

Na pitanje da li će Vlada, odnosno Ministarstvo, na bilo koji način od poslanika tražiti podršku za politiku prema KiM, Ivanović odgovara da u ovom trenutku nema ideja da se to od Skupštine traži.

Slobodan Samardžić, poslanik DSS-a i nekadašnji ministar za KiM, navodi da činjenica da se u najvišem zakonodavnom telu u Srbiji više od godinu dana nije razgovaralo o situaciji na KiM ukazuje na to da Vlada "odustaje i diže ruke" od posla koji bi morala da obavlja.

"Jedini način da opozicija na neki način progovori o problemima na KiM je pokretanje inicijative za nepoverenje Vladi, jer se taj zahtev mora staviti na dnevni red. Tako je i bilo u decembru 2008, kada je inicijativa za smenu vlasti stavljena na dnevni red sednice i kada smo u okviru nje debatovali o Kosovu", kaže Samardžić.

S tim se slaže i Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a. Prema njegovim rečima, nečuveno je da se bez rasprave u parlamentu dopusti dolazak Euleksa na KiM, i to "neformalnim aktom" kakav je pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović ne vidi problem u tome što poslanici na plenarnom zasedanju nisu za tačku dnevnog reda imali Kosovo.

"Naša spoljna politika i aktivnost države po svim elementima vezanim za Kosovo veoma su jasni i aktivni. Država na globalnom planu čini velike napore. Kosovom se bave i parlament i cela država, ali na način koji je u skladu s trenutkom i koji ide najviše u prilog Srbiji", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: