Šarić povezan sa Stanajevom grupom

Mreža Darka Šarića u Srbiji povezana je s poslovima Antuna Stanaja, Albanca sa crnogorskim državljanstvom koji je uhapšen 2007. u akciji "Memfis", piše "Danas".

Izvor: FoNet, Danas

Ponedeljak, 22.02.2010.

00:56

Default images

Stanaj je, sa grupom saučesnika među kojima je i Mile Janković, uhapšen pre dve godine i potom osuđen kao vođa i finansijer međunarodne grupe koja se bavila švercom cigareta, potvrdio je za "Danas" izvor blizak istrazi u MUP Srbije

Deo klana čije je "poslovno područje" preuzeo Šarić, a koji se obično označava kao "crnogorski tajkunski lobi", učestvovao je u brojnim privatizacijama u Srbiji.

Najčešće preko posrednika, fizičkih lica ili firmi koje su za te potrebe, sa 250 evra uloga, osnivali anonimni 18-godišnjaci, oni su kupovali uglavnom preduzeća u kojima je zbog velikog obrta gotovine, našim institucijama teško da prate poreklo i dalji tok novca.

Poslednjih dana govori se i da su u čitavu priču umešani i neki bivši i sadašnji visoki funkcioneri iz Vojvodine, kao i da je preko jedne od banaka sa sedištem u pokrajini, oprano više od milijade evra dobijenih iz poslova sa drogom i cigaretama, a koje posle "Memfisa" pokušava da rasvetli i sadašnja međunarodna policijska istraga nazvana "Balkanski ratnik".

Za poslove Antuna Stanaja, koje je nasledio Darko Šarić, najpogodnije su bile firme iz primarne poljoprivrede i auto-transportna preduzeća, koja su, uz to, služila i za rasturanje robe.

Najviše interesovanja pokazali su za firme locirane u opštinama koje se graniče sa Kosovom, preko koga idu glavni švercerski kanali, ali i po Vojvodini, zbog velikog finansijskog potencijala kroz koji su mogli da provuku svoje poslove, kao i zbog lakšeg prodora ka tržištu Evropske unije.

Mitrović: Šarićev predmet dostavljen državnom tužiocu

Direktor crnogorske Uprave za srečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović izjavio je da je predmet u vezi s poslovanjem Darka Šarića dostavljen državnom tužiocu.

Mitrović je najavio da će sve što je Uprava uradila u vezi s ovim slučajem saopštiti na sutrašnjoj sednici Odbora za bezbednost.

On je rekao da su sve provere slučaja Šarić specifične, jer mogu trajati i duže.

On je podgoričkom listu "Dan" kazao da saradnja sa stranim finansijsko-obaveštajnim službama postoji uvek kada je transakcija izvršena van Crne Gore.

Mitrović je ranije saopštio da se Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma prvi put, po zahtevu policije, proverom računa Darka Šarića bavila krajem 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: