Gračanica: Mirno posle tuče monaha

U manastiru Gračanica došlo do sukoba pristalica vladike Artemija i vladike Atanasija. U manastiru je trenutno mirno.

Izvor: FoNet

Nedelja, 14.02.2010.

15:33

Default images

U porti manastira Gračanica došlo do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je juče privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je juče Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eperhije.

Jedan od saradnika vladike Artemija rekao je agenciji Beta da je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo. Kako je ranije danas javio KiM Radio, grupa monaha pristalica episkopa Artemija, predvođeni crnorečkim kaluđerima, su na kapiji manastira Gračanica fizički nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija i imenovanju vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske.

Prema tim navodima, grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala je da uđe u manastir Gračanica, u nameri da zaštiti razrešenog episkopa. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima, fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC.

Prema rečima izvora agencije Beta, u manastiru Gračanica nalaze se trojica episkopa, Artemije, Atanasije i vladika lipljanski Teodosije, ali su oni u odvojenim prostorijama i međusobno ne komuniciraju.

Novopostavljeni administrator Eparhije raško-prizrenske, episkop Atanasije služio je u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju, čime je formalno preuzeo novu dužnost, pošto je sa te dužnosti razrešen vladika Artemije.
Tuèa ispred manastira Graèanica (FoNet)
Isti izvor je dodao da su vladike Atanasije i Teodosije juče došle u manastir Gračanicu uz pratnju nekoliko monaha iz manastira Visoki Dečani i preuzeli pojedine kancelarije u eparhijskoj upravi.

Trenutno je situacija u manastiru mirna i obezbeđuju ga uobičajene snage Kfora. Manastir je otvoren za vernike.

Sveti arhijerejski sinod SPC juče je privremeno razrešio vladiku Artemija upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom, a za administratora eparhije odredio umirovljenog episkopa Atanasija (Jevtića).

Povodom odluke Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija, patrijarh srpski Irinej izjavio je kako je uveren da će SPC naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali", izjavio je patrijarh Irinej za Televiziju Čačak.

Artemije optužuje Atanasija za čistke

Eparhija raško-prizrenska danas je na svom sajtu, za koji je blagoslov dao vladika Artemije, ocenila da episkop Atanasije, kao administrator, u eparhiji "sprovodi čistke na brutalan i bezobziran način".

U saopštenju eparhije se napominje da su episkop Atanasije i episkop lipljanski Teodosije stigli u Gračanicu samo sat vremena posle odluke Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija.

Odmah su, kako se tvrdi u saopštenju, započeli "lomljenje brava i obijanje" privatnih prostorija vladike Artemija, na "užas i zaprepašćenje monaha koji su se tamo nalazili".

Prema saopštenju eparhije, liturgiji koju je jutros u Gračanici služio vladika Atanasije prisustvovali su samo "Srbi koji su izašli na nedavne izbore Hašima Tačija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

201 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: