Sinod rešen da razvlasti Artemija?

Vladika Artemije trebalo bi da zadrži status episkopa, ali ne i vlast nad eparhijom, piše "Blic", pozivajući se na izvore iz patrijaršije.

Izvor: Blic

Petak, 12.02.2010.

00:33

Default images

List piše da razvlašćivanje vladike Artemija znači da bi on trebalo da bude suspendovan, a u eparhiji bude određen administrator koji će njome upravljati do sledećeg redovnog zasedanja Sabora. Četiri godine vladika Artemije se oglušivao o odluke najviših crkvenih vlasti, i ako ostane u buntu protiv Crkve, moglo bi doći do crkveno-sudskog postupka protiv njega.

Sinod Srpske pravoslavne crkve sa patrijarhom Irinejem na čelu, rešen je da sredi stanje u Eparhiji raško-prizrenskoj, piše "Blic".

Vladika Artemije je u sredu odbio da sarađuje sa sinodskom komisijom, koja je u Gračanici trebalo da ispita finansijsko poslovanje Eparhije raško-prizrenske.

Zbog ovakvog učestalog ponašanja u poslednjih nekoliko godina moglo se čuti da je vladika Artemije "bukvalno u raskolu", što je najveći greh u Crkvi.

Prema saznanjima "Blica", Sinod nije doneo nikakvu konkretnu odluku o episkopu raško-prizrenskom Artemiju, niti o njegovom najbližem saradniku, igumanu manastira Banjska, Simeonu, koga je pre izvesnog vremena vladika postavio za arhijerejskog zamenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: