Sinod o smeni vladike Artemija?

Kako B92 nezvanično saznaje, danas je održana sednica Sinoda SPC na kojoj se raspravljalo o istrazi koju komisija tog tela sporovodi o vladici Artemiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2010.

15:18

Default images

Prema nezvaničnim informacijama, sednica Sinoda će biti nastavljena u subotu. Vladika Artemije je rekao da ne želi da govori za medije dok se istraga ne završi. Komisija Sinoda juče je boravila u Gračanici, gde je od vladike Artemija tražila dokumente o poslovanju raško-prizrenske eparhije.

Kako nam je rečeno u raško-prizrenskoj eparhiji, taj manastir juče su posetili mitropolit Amfilohije i vladika Grigorije. Prilikom posete komisija je tražila dokumente o poslovanju te eparhije, između ostalog i dokumenta o saradnji sa građevinskom firmom "Rade neimar", koja je registrovana na ime Predraga Subotičkog.

Upravo Subotički je sa vladikom Artemijem povezivan preko Artemijevog najbližeg saradnika protosinđela Simeona Vilovskog. U izveštaju Sinoda SPC, kako smo objavili još ranije, piše i da je vladika Artemije novembra 2005. ponudio tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici da za 100 miliona dinara radi na obnovi crkava na Kosovu. Saradnju je nudio kasnije i Velimiru Iliću, tadašnjem ministru za infrastrukturu.

Nezvanično se može čuti i da su za Komisiju Sinoda juče, pored saslušanja episkopa, bili zanimljivi i drugi slučajevi finansijskih malverzacija - prodaja crkvene zemlje u Đakovici, kupovina ličnih kuća od crkvenih para.

Podsetimo, slična sinodska komisija je još 2006. godine napravila istragu u kojoj je pronađeno mnogo materijala za crkveni proces, ali proteklih dve-tri godine zbog bolesti patrijarha nije bilo načina da se problem i reši. Na te zaključke podseća i istoričar Milorad Tomanić.

"Ja mislim da je i ovo slučaj u kome će da se trese gora, a da se rodi miš. Uglavnom se u crkvi kod takvih slučajva ništa novo ne desi. I samo da pomenem da ovo nije ništa novo. Na sajtu SPC postavljen je dokument u kome se kaže, znači još iz 2006.godine, da se vladika raško-prizrenski Artemije odrekne nekih nekretnina koje ima u Beogradu. Meni je malo sve ovo čudno i moram da priznam da iza svoga ovoga postoji nešto što želi da ukaže na vladiku Artemija, kao na negativnog", kaže on.

Međutim, nisu problem samo finansijska poslovanja - već i kadrovi u raško-prizrenskoj eparhiji – odnosno nekada protosinđel , a sada arhimandrit Simeon Villovski. Iako je Sabor SPCi prošle godine, kao i 2006. od Artemija tražio da smeni sa svih crkvenih dužnosti Simeona Vilovskog, on se odlučio za unapređenje. Nedavno je, kako saznajemo, unapređen iz čina protosinđela u arhminadrita.

Artemije je, takođe, odbio i da pokrene proces protiv svog sekretara, za koga je komisija Sinoda ranije ustanovila da je umešan u finansijske skandale. Zanimljivo je i da je Simeon sada u Grčkoj, mada u eparhiji raško-prizrenskoj tvrde da je razlog njegovog odsustva – završetak studija. Neposlušnost vladike Artemija, po mišljenju istoričara Tomanića, nije usamljen slučaj.

"Moram da pitam –a zar je jedini? Pomenuću opet vladiku šumadijskog, mnogi zahtevi su došli i mnoge odluke su donete od strane Svetog arhijerejskog sabora po pitanju bogosluženja, po pitanju svete liturgije, po pitanju održavanja liturgije. Međutim, u određenim eparhijama to se ne čini – ukazuje se samo na vladiku Artemija. Pazite, ja ovim vladiku Artemija uopšte ne opravdavam, ništa ne odobravam, to će se sve videti posle istrage Komisije, ali hoću da kažem da je on iz određenih razloga i političke i crkvene prirode, na njega je ukazano“, rekao je Tomanić.

Iz eparhije raško-prizrenske juče je samo izdato zvanično saopštenje. U njemu se, između ostalog, pominje odgovor vladike iz nedavnog intervjua u kome on "interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna rešenja na čelu eparhije" ocenjuje kao "nedopustivo mešanje sila ovoga sveta u život Crkve".

Nezvanično, ovo saopštenje se u SPC posmatra kao put raskola. Ako je tako, može se očekivati veoma oštra odluka Sinoda. Postoji mogućnost da se vladika penzioniše, ali on lično mora da pristane na to. Kako tvrde poznavaoci crkvenog prava, konačnu reč o tome ne može da donese Sinod, ali on može da donese odluku o privremenom lišavanju prava upravljanja eparhijom.

Na tu odluku Artemije može da se žali Saboru koji jedini može da razrešava episkope. Episkopa može razrešiti i Veliki crkveni sud. Pominjana je i mogućnost da se imenuje administrator, odnosno tutor vladici raško-prizrenskom Artemiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: