MMF-u predstavljena reforma penzija

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić predstavio je delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predlog reforme sistema penzijsko-invalidskog osiguranja.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.02.2010.

00:42

Default images

Predstavnici MMF-a, kako se navodi u saopštenju iz kabineta Krkobabića, "visoko ocenili" su predložene izmene propisa u toj oblasti. "Sastanak je završen vrlo uspešno i protekao je u konstruktivnoj atmosferi", navodi se u saopštenju. Sindikati, međutim, nisu zadovoljni i tvrde da će predloženim izmenama penzije drastično pasti u narednim godinama.

Srbija se složila sa preporukom MMF-a da reformiše penzijski sistem, formirala je Radnu grupu koja je izradila Nacrt izmena zakona sa kojim je potpredsednik Krkobabić izašao pred misiju međunarodne institucije.

Kako je saopšteno iz nejgovog kabineta, predstavnici MMF-a smatraju da predložene izmene zadovoljavaju evropske standarde i da obezbeđuju dugoročno održiv sistem koji neće ugrožavati ekonomsku stabilnost zemlje. Međutim, u Nacrtu nije rešeno ključno pitanje - kako će se regulisati rast penzija.

Član Radne grupa koja je izradila nacrt zakona, Rajko Kosanović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da će o načinu usklađivanja zarada biti odlučeno tokom boravka Misija MMF-a.

“U Nacrtu zakona o PIO predloženo je da se penzije usklađuju prema formuli koja uključuje procenat kretanja troškova života plus ukoliko je rast BDP-a veći od 4 odsto. Međutim za ovu godinu je rast BDP-a planiran na 1,5,sledeće godine 3 odsto, 2012te 5 odsto što znači da bi tek 2012-2013te penzioneri mogli da po ovom osnovu očekuju povećanje penzija”, kaže on.

Pošto bi penzije po ovoj formuli penzije rasle samo koliko i troškovi života i više ne bi pratile rast zarada, Samostalni sidikat je proračunao da bi 2013te prosečna penzija bila na nivou 40 odsto prosečne plate.

Zbog toga taj sindikat najavljuje veliki protest ukoliko predložene izmene budu usvojene bez odredbi koje su predložili.

“Mi smo tražili da se u zakon stavi zaštitna odredba da se vrši vanredno usklađivanje ako se desi da prosečna penzija padne ispod 60 odsto prosečne zarade. Takođe zalažemo se da postoji odredba i da se vrši uskalđivanje najniže penzije u slučaju da ona padne ispod 25 odsto prosečne zarade”, navodi Kosanović.

Prema mišljenju Stevana Vrebalova koji je u izradi Zakona predstavljao Uniju poslodavaca, pad penzija na 40 odsto prosečne plate može se desiti samo u slučaju drastičnog pada BDP-a ili troškova života, što se ne očekuje.

“Ja mislim da to nije ni blzu tačno. Ja mislim da neće pasti ispod 60 odsto. Ne može da se desi 2013-te. Ako mi budemo imali nastavak recesije i propadanje po svim nivoima onda će i 40 procenata biti mnogo”, objašnjava Verbalov.

Usvajanjem predloženih izmena Zakona u Skupštini bila bi donekle smanjena ogromna sredstva koja sada iz budžeta idu na penzije.

Da bi se ostvario konačni cilj i budžet potpuno oslobodio te obaveze, u Srbiji bi morao da bude nastavljen rad na korenitoj reformi sitema u okviru koje bi državnom Fondu moglo da bude omogućeno da ulaže novac. Delegacija MMF-a počela je 9. febuara razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, a trebalo bi traju do 23. februra. Razgovori se obavljaju u okviru redovnih godišnjih konsultacija, uz istovremenu reviziju stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi evra.

Do sada su povučene dve rate tog kredita u ukupnoj vrednosti 1,12 milijardi evra, a uzimanje treće od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a. Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: