Šarićevi saradnici na slobodi

Crnogorsko Tužilaštvo zbog nedostatka dokaza pustilo na slobodu Šarićeve saradnike. Ministarka Snežana Malović tvrdi da su bili dužni da ih isporuče Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2010.

10:03

Default images

Goran Soković i Dejan Šekularac, osumnjičeni za šverc 2,8 tona kokaina iz Južne Amerike, pušteni su nakon što je Državno tužilaštvo ocenilo da protiv njih dvojice u Crnoj Gori nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, jer je Srbija odbila da dostavi dokaze protiv njih sve dok ne bude okončan postupak pokrenut nakon policijske akcije "Balkanski ratnik".

Crnogorski istražni sudija Miroslav Bašovć ukinuo im je pritvor u kojem su bili od nedelje uveče, nakon što ga je specijalna tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Đurđina Ivanović obavestila da ne postoji zakonski osnov da se protiv njih dvojice pokrene krivični postupak u Crnoj Gori, pišu podgoričke "Vijesti".

Državno tužilaštvo saopštilo je prethodno da nema zakonskog osnova da se protiv Sokovića i Šekularca pokrene krivični postupak i da je o tome obavešten sudija Višeg suda u Podgorici.

Saopšteno je da je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal odložilo pružanje pravne pomoći po zamolnici crnogorskog Odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Zamolnica je u ponedeljak upućena preko Nacionalnog centralnog biroa Interpola i crnogorskog Ministarstva pravde, u predmetu protiv Sokovića i Šekularca, radi eventualnog pokretanja krivičnog postupka pred pravosudnim organima Crne Gore.

Po odluci Tužilaštva Srbije, crnogorskom Tužilaštvu neće biti dostavljeni traženi podaci i dokazi, do pravosnažnog okončanja jedinstvenog krivičnog postupka, koji protiv Sokovića, Šekularca i još 19 drugih lica vode srpski pravosudni organi, navodi se u saopštenju.

Odluka je, kako je navedeno, doneta s pozivom na Ugovor između Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, a kao razlog se navodi ocena da bi dostavljanje traženih podataka i dokaza moglo ugroziti nesmetano vođenje započetog krivičnog postupka u Srbiji.

Sokovićev advokat, Borivoje Đukanović, kaže da je očekivao takav razvoj situacije.

“Kada u samom početku, u fazi pretkrivičnog postupka ovom braniocu nisu nikakvi dokazi prezentirani, ja sam bio uveren da takvih dokaza neće biti ni u roku od 48 sati, to se i obistinilo. I vidimo epilog - puštanje navedenih lica na slobodu”, kaže Đukanović.

Pretkrivični postupak, koji je u Crnoj Gori sproveden protiv Sokovića i Šekularca pre hapšenja, kao ni dodatne provere izvršene preko policije u poslednjih 48 sati, nisu pružile osnov za sumnju da su ova lica, mimo krivičnih dela zbog kojih se protiv njih vodi postupak u Srbiji, izvršila bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, navela je crnogorska vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić.

Malovićeva iznenađena odlukom Podgorice

Ministarka pravde Srbije, Snežana Malović, izjavila je da je iznenađena odlukom državnog tužioca Crne Gore da ne prihvati molbu srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal za odlaganje dostavljanja podataka i dokaza u slučaju Gorana Sokovića i Dejana Šekularca.

Kako je rekla, nadležni crnogorski organi, na osnovu potpisanih bilaterlnih ugovora, a pre svih ugovora o izručenju, u obavezi su da po molbi Srbije postupe i donesu odluku po našem zahtevu i da je obrazlože.

Srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže za B92 kaže da tumačenje crnogorske strane, da je Srbija odbila da im da podatke, nije najpreciznije.

“Zahtev nije odbijen već je njeno prizanje odloženo. Istraga je u Srbiji pokrenuta oktobra meseca, ona se na svom početku vodila protiv 3 osobe, zaključno s jučerašnjim danom proširena je na 21, a danas na 24”, objašnjava Radisavljević.

“Dakle , broj lica i krivičnih dela i pojedinačnih radnji koje smo obuhvatili istragom se stalno povećava i nije definitivan i konačan”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: