Josipović: Pravda, pa pomirenje

Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je u odnosima Srbije i Hrvatske u dobroj meri ključ odnosa u regionu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.01.2010.

01:44

Default images

Što se tiče povlačenja tužbe Hrvatske protiv Srbije, Josipović veruje u pomirenje, ali, kako je rekao, pomirenje može biti onda kada se uspostavi pravda.

"Za pravdu i za povlačnje tuzbe treba još, čini mi se, dosta toga napraviti. Ostavimo to vremenu. Mislim da su to sve opcije koje su moguće i koje su za dobrobit svih naroda", rekao je Josipović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama".

On smatra da nije ni pametno, ni mudro spolja forsirati formule za BiH i da formulu moraju naći tri konstitutivna naroda, zajedno, sami.

"Sve što bi se spolja nametnulo bilo bi kratkoga veka", rekao je Jospipović i istakao da su stabilni, kvalitetni i dobri odnosi u BiH i odlična pozicija BiH u međunarodnoj zajednici i strateški interes Hrvatske.

"Stabilnost cele regije zavisi od toga, pa, naravno, i Hrvatske. Želim da, i sa političkog i sa ljudskog aspekta, BiH nađe ključ svoje organizacije, da tri konstitutivna naroda nađu formulu oko koje će se složiti, koja će biti pravedna, odnosno koja će biti smatrana pravednom u sva tri konstitutivna naroda", reao je Josipović.

On je najavio da će kada bude dolazio u BiH, pored Sarajeva, posetiti i Banjaluku i Mostar.

"U prvom redu moram vam reći, meni, kao predsedniku Republike Hrvatske, unutrašnje uređenje koje je formalno, koje postoji, ono koje je takvo, dakle, predstavlja službenu organizaciju BiH i nije na meni da je menjam", rekao je Josipović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li bi podržao BiH uređenu sa tri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila sa hrvatskom većinom, Josipović je istakao da će, ako se o tome dogovore tri naroda, apsolutno i to podržati.

"Ako tri naroda smisle pet entiteta, sedam ili 323 entiteta, samo neka se dogovore i neka bude mir", rekao je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: