Haiti: Novi potres otežao potragu

Port-O-Prens -- Zbog novog zemljotresa slabijeg intenziteta - 4,5 stepeni po Rihteru, otežana je potraga za nastradalima na Haitiju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Novi potres pogodio je sinoć Haiti nedaleko od Port-o-Prensa, primoravši žitelje prestonice da izađu na ulice. Kako je saopštio Američki geološki zavod, potres takve jačine ne mora da izazove veću štetu, ali su zgrade oslabljene nedavnim zemljotresom i podložne rušenju. Spasilačke ekipe morale su privremeno da obustave potragu za preživelima do prestanka podrhtavanja tla.

Među stanovnicima Haitija rastu tenzije dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana posle razornog zemljotresa u kome je, prema procenama haićanskih zvaničnika, život izgubilo između 100 000 i 200 000 ljudi.

Međunarodne spasilačke ekipe su tokom prethodnog dana izvukle više od 50 osoba iz ruševina širom Port-o-Prensa.

Međutim, privremeno su morale da prekinu potragu za preživelima, jer je Haiti tokom dana pogodio još jedan potres.

Iako manjeg intenziteta stanovnici su morali da napuste kuće i zgrade jer su građevine oslabljene tokom zemljotresa u utorak, pa je postojala mogućnost da dođe do novih ruševina.

U subotu je među spasenima bila i jedna 43-godišnja trudnica što daje nadu da ispod ruševina i dalje ima živih.

Posle više od 70 sati provedenih ispod ruševina život joj je spasio brazilski vojnik. Nakon trosatnog spasavanja prebačena je u bolnicu zbog dehidriransoti i povreda.

Nešto ranije spasilačke ekipe pronašle su 16-mesečnu bebu koja je tri dana ležala zarobljena ispod betona.

Spas nakon četiri dana

Izraelski spasioci uspeli su tokom noći da izvuku jednog preživelog čoveka iz ruševina u Port-o-Prensu, nakon što je preživeo četiri dana posle razornog zemljotresa koji je pogodio Haiti.

Čovek star 58 godina odmah je prebačen u poljsku bolnicu kojom rukovodi izraelska misija. Pukovnik Golan Vah iz izraelske misije rekao je da je čovek proveo četiri dana zaglavljen u ruševinama, ali je uspeo da pošalje svojim rođacima sms poruku putem mobilnog telefona.

"Ona je naš heroj, borila se puna tri dana. Preživela je. Neverovatan je osećaj spasiti nekoga, moramo da nastavimo", kaže spasilac Dejvid Selestino.

Kako je javila agencija Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca, pljačke koje su bile sporadične u prvim danima nakon zemljotresa, danas su eskalirale kada se grupa od oko 1 000 ljudi naoružana kamenicama i noževima sukobila oko namirnica i robe u centralnoj gradskoj ulici.

"Tamo je sada anarhija, totalni haos, policija je otišla. Oni se bore, udaraju, gađaju kamenicama", izvestio je sa lica mesta fotograf Rojtersa Karlos Baria.

Više britanskih listova piše da su problemi na Haitiju pogoršani rušenjem glavnog zatvora, u kojem je preživelo oko četiri hiljade zatvorenika koji su pobegli i sada se nalaze na slobodi.

Razorni zemljotres, jačine sedam stepeni po Rihteru, pogodio je Haiti u utorak, oko pet sati posle podne po lokalnom vremenu. To je najjači zemljotres u toj zemlji u poslednjih 200 godina.

Epicentar potresa bio je petnaestak kilometara zapadno od Port-o-Prensa, a podrhtavanje tla se osetilo u susednoj Dominikanskoj Republici i u istočnim delovima Kube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.