Haiti: Novi potres otežao potragu

Zbog novog zemljotresa slabijeg intenziteta - 4,5 stepeni po Rihteru, otežana je potraga za nastradalima na Haitiju.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 16.01.2010.

21:52

Default images

Novi potres pogodio je sinoć Haiti nedaleko od Port-o-Prensa, primoravši žitelje prestonice da izađu na ulice. Kako je saopštio Američki geološki zavod, potres takve jačine ne mora da izazove veću štetu, ali su zgrade oslabljene nedavnim zemljotresom i podložne rušenju. Spasilačke ekipe morale su privremeno da obustave potragu za preživelima do prestanka podrhtavanja tla.

Među stanovnicima Haitija rastu tenzije dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana posle razornog zemljotresa u kome je, prema procenama haićanskih zvaničnika, život izgubilo između 100 000 i 200 000 ljudi.

Međunarodne spasilačke ekipe su tokom prethodnog dana izvukle više od 50 osoba iz ruševina širom Port-o-Prensa.

Međutim, privremeno su morale da prekinu potragu za preživelima, jer je Haiti tokom dana pogodio još jedan potres.
(Tanjug)
Iako manjeg intenziteta stanovnici su morali da napuste kuće i zgrade jer su građevine oslabljene tokom zemljotresa u utorak, pa je postojala mogućnost da dođe do novih ruševina.

U subotu je među spasenima bila i jedna 43-godišnja trudnica što daje nadu da ispod ruševina i dalje ima živih.

Posle više od 70 sati provedenih ispod ruševina život joj je spasio brazilski vojnik. Nakon trosatnog spasavanja prebačena je u bolnicu zbog dehidriransoti i povreda.

Nešto ranije spasilačke ekipe pronašle su 16-mesečnu bebu koja je tri dana ležala zarobljena ispod betona. "Ona je naš heroj, borila se puna tri dana. Preživela je. Neverovatan je osećaj spasiti nekoga, moramo da nastavimo", kaže spasilac Dejvid Selestino.

Kako je javila agencija Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca, pljačke koje su bile sporadične u prvim danima nakon zemljotresa, danas su eskalirale kada se grupa od oko 1 000 ljudi naoružana kamenicama i noževima sukobila oko namirnica i robe u centralnoj gradskoj ulici.

"Tamo je sada anarhija, totalni haos, policija je otišla. Oni se bore, udaraju, gađaju kamenicama", izvestio je sa lica mesta fotograf Rojtersa Karlos Baria.

Više britanskih listova piše da su problemi na Haitiju pogoršani rušenjem glavnog zatvora, u kojem je preživelo oko četiri hiljade zatvorenika koji su pobegli i sada se nalaze na slobodi.

Razorni zemljotres, jačine sedam stepeni po Rihteru, pogodio je Haiti u utorak, oko pet sati posle podne po lokalnom vremenu. To je najjači zemljotres u toj zemlji u poslednjih 200 godina.

Epicentar potresa bio je petnaestak kilometara zapadno od Port-o-Prensa, a podrhtavanje tla se osetilo u susednoj Dominikanskoj Republici i u istočnim delovima Kube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: