Kuršumlija:Štrajkači dobili podršku

Radnici iz Kuršumlije koji drže u blokadi put Niš-Priština, najavili su za ponedeljak obustavu rada svih preduzeća u Kuršumliji.

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.01.2010.

12:17

Default images

Radnici drvnog kombinata "Kopaonik" i modne konfekcije "7. juli", koji već šest dana štrajkuju na magistralnom putu Niš-Priština, odlučili su da ne počinju štrajk glađu, jer je postignut dogovor da od ponedeljka, u znak podrške, privatna preduzeća u Kuršumliji obustave rad.

Oni su odlučili i da pozovu zaposlene u državnim institucijama na građansku neposlušnost.

"Očekujemo da osim Hitne službe Doma zdravlja, vojske i policije, svi ostali u ponedeljak obustave rad i pridruže nam se. Osim naših građana, najavljen je i organizovan dolazak građana iz susednih opština", rekao je predsednik Upravnog odbora "Kopaonika", Borivoje Urošević.

Naveo je da blokada te magistrale neće biti obustavljena dok zahtevi oko 4.000 bivših radnika dva privatizovana preduzeća ne budu ispunjeni.

Put je blokiran šest dana. Na kolovozu, koji se nalazi četiri kilometra od Kuršumlije, postavljeno je nekoliko šatora, stolova, klupa i bagera.

Radnike koji mesecima ne dobijaju platu su u proteklih šest dana posetili i podržali zaposleni u Domu zdravlja, "Elektrodistribuciji", "Srbija šumama", profesori svih srednjih škola i osnovnih škola, đaci, zaposleni u lokalnoj samoupravi, obdaništima i Crvenom krstu.

Posetili su ih zaposleni u svim privatnim preduzećima, doneli im hranu, šatore, drva za ogrev, zimsku garderobu, voće i povrće, a podržali građani susednih opština i velika privatnih preduzeća iz drugih gradova Srbije.

Srpska napredna stranka zahteva od predstavnika Vlade Srbije da hitno počne da rešava zahteve radnika.

Ona smatra da "stanje u Kuršumliji potvrđuje neodgovornost i neozbiljnost vlasti, a krivicu za štrajkove radnika ne mogu da snose ni sindikati, ni opozicija, već Vlada, koja ne brine o vitalnim ekonomskim i socijalnim interesima građana Srbije".

Modna konfekcija "7. jul" i drvni kombinat "Kopaonik" privatizovani su pre šest godina, a nekoliko hiljada radnika je ostalo bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: