Eskimi prikupili pomoć za Haiti

Stanovnici polarnih kanadskih predela Inuiti – poznatiji kao Eskimi, prikupili su 90.000 dolara pomoći postradalima na klimatski toplom Haitiju.

Izvor: FoNet

Subota, 16.01.2010.

11:19

Default images

Prikupljanje pomoći organizovalo je nekoliko inuitskih organizacija uprkos činjenici da je većina pripadnika tog naroda siromašna i živi u teškim uslovima. U Kanadi, najviše u severozapadnim teritorijama i Nunavutu, živi više od 50.000 Inuita koji sebe samo tako nazivaju, a ta reč znači jednostavno - ljudi.

Kanadska vlada poslala je prvu pomoć Haitiju u vrednosti od pet miliona dolara, ali je do juče ličnim i drugim donacijama prikupljeno 24 miliona dolara. Vlada je objavila i da će do sume od 50 miliona dolara narodne pomoći dati isto toliko iz svojih fondova.

Kanadska vojska najavila je juče da će na Haiti uputiti 1.000 vojnika, a osim aviona koji odlaze i doleću sa Haitija noseći najneophodniju pomoć u tu svrhu krenula su i dva broda kanadske mornarice.

Procenjuje se da na Haitiju živi i radi nekoliko hiljada Kanađana, uključujući i diplomate, pripadnike policijskih snaga u misiji UN.

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je četvoro Kanađana nastradalo, a da je još nepoznata sudbina 1.415 kanadskih državljana na Haitiju.

Simbolično, a u znak solidarnosti sa narodom Haitija, od prošle noći kanadski Parlament u Otavi osvetljen je u bojama koje su karakteristične za tu ostrvsku zemlju.

U Kanadi, najviše u području Montreala, živi nekoliko hiljada emigranata sa Haitija.

Jedna od njih je i prva tamnoputa generalna guvernerka Kanade Mikaela Žan, koja je u Kanadu izbegla 1968. godine kao 11-godišnja devojčica.

Milion dolara pomoći od Turske

Turska je odobrila milion dolara u gotovini kao pomoć Haitiju nakon razornog zemljotresa koji je ovu zemlju pogodio u utorak, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Turske.

Tri vojna aviona odletila su za Haiti, a četvrti poleće sutra sa oko 40 tona namirnica, lijekova i opreme, uključujući jednu mobilnu bolnicu, preneo je Radio slobodna Evropa.

U saopštenju se navodi da će na Haiti otputovati i desetočlani spasilački tim kao i 20 zdravstvenih radnika.

Turska je bila žrtva dva razarajućih zemljotresa u avgustu i novembru 1999. godine u kojima je poginulo oko 20 000 ljudi.

Pomoć od poznatih

Brazilska manekenka Žizel Bindhen dala je milion i po dolara Crvenom krstu za pomoć žrtvama katastrofalnog zemljotresa na Haitiju.

Jedna od najbolje plaćenih manekenki na svetu, čija se godišnja zarada procenjuje na 35 miliona dolara, kazala je da ju je vest o zemljotresu "toliko potresla da je nešto morala da uradi".

Pomoć žrtvama zemljotresa na Haitiju dala je i glumica Sandra Bulok, koja je ček na milion dolara uputila "Lekarima bez granica" koji rade u Port-o-Prensu.

"Želela sam da se moja donaciju upotrebi odmah, za potrebe haićanskog naroda pogođenog ovim katastrofalnim događajem", navela je glumica u saopštenju.

Pop zvezda Madona u petak je saopštila da je dala 250.000 dolara donacije "Partnerima u zdravlju", kompaniji za pružanje zdravstvenih usluga i pozvala druge da učine isto.

U izjavi za javnost, Madona je navela da se moli za narod Haitija i pozvala prijatelje i obožavaoce širom sveta da se "kolektivno pridruže i daju isto ili daju šta god mogu" ostrvskoj zemlji pogođenoj zemljotresom.

Grupa koju su osnovali glumci Džordž Kluni i Bred Pit, Don Čidl i drugi, već je prikupila milion dolara i uputila ih organizaciji "Partneri u zdravlju".

Vlasti Haitija saopštile su da je u zemljotresu koji je pogodio Haiti najverovatnije stradalo oko 200.000 ljudi, a da će tri četvrtine glavnog grada Port-o-Prensa morati da bude iznova izgrađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: