Kon: Mora da bude vakcina u rezervi

Epidemolog Predrag Kon izjavio je da bi u Srbiji u svakom momentu u epidemijskom ciklusu trebalo da bude u rezervi dovoljno vakcina protiv gripa A H1N1.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2010.

16:12

Default images

Predsednik Radne grupe za praćenje epidemije novog gripa Predrag Kon rekao je povodom obustavljanja dalje nabavke vakcina protiv tog virusa da se neće mešati u odluke države, ali da traži od nadležnih institucija da kada počne sa upotrebom doza vakcina iz rezervnog kontingenta, moraju biti obezbeđene nove količine kako bi uvek u rezervi bilo 300.000 doza.

Kon je istakao da procene stručnjaka pokazuju da je lečenje obolelih od novog gripa četiri puta skuplje nego masovna vakcinacija stanovništva.

"Lečenje teže obolele osobe od novog gripa smeštene na respirator košta 4.000 evra, a vanbolničko lečenje za blaže oblike staje između 50 i 100 evra", izjavio je Kon.

Epidemiolog je izneo podatak da je u Srbiji dnevno u proseku 20 ljudi bilo priključeno na respirator. Kon je upozorio da epidemija gripa A H1N1 u većem broju pogađa mlađe ljude nego što je to slučaj sa sezonskim gripom.

Prema Konu, prosek smrtnosti od novog gripa je 43 godine, dok od posledica sezonskog gripa mahom umiru starije osobe.

"Kada saberemo da je do sada 71 osoba umrla od novog gripa, a da se očekuje da taj broj do kraja epidemije bude oko 500, lako možemo sabrati o kolikom se broju izgubljenih godina radi".

Kon je ukazao i da je među pogođenima uglavnom reč o stanovništvu koje je u najproduktivnijim godinama.

Kon je kazao da "nije merodavno" porediti broj umrlih od novog i sezonskog gripa, jer kako je naveo, to nije validan podatak za poređenje.

"Ako neko kaže da je ove godine u svetu registrovano tek 13.000 umrlih od novog gripa, što veoma malo u donosu na od 250.000 do 500.000 preminulih od navodno sezonskog, taj broj izveden je iz 'viška smrtnosti', a taj višak mora da se posebno obradi kako bi se dobile merodavne cifre", objasnio je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: