Josipović: Voleo bih da Tadić dođe

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi "jako voleo" da predsednik Srbije Boris Tadić prisustvuje njegovoj inauguraciji 18. februara u Zagrebu.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

14:50

Default images

Povodom najave predsednika Srbije Borisa Tadića da neće prisustvovati inauguraciji, ukoliko bude prisutan predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović je izjavio da su sve zemlje sa kojima Hrvatska ima diplomatske odnose dobile jednako pismo u vezi sa predsedničkom inauguracijom.

"Jako bih voleo da Boris Tadić dođe", rekao je Josipović. Na pitanje koji bi prvi korak Beograda bio dobrodošao za odnose Srbije i Hrvatske, Josipović je rekao da bi "za početak voleo da se sretne sa Tadićem u Zagrebu 18. februara".

"Da li će možda prevagnuti neki razlozi, neki problemi koje znamo da Srbija ima u odnosu na državnost Kosova - ja to ne mogu reći. Ali, ako on i ne dođe, nećemo mu uzeti za zlo. Ima svoje razloge i biće druge prilike da se sretnemo", naveo je Josipović.

Na pitanje kako komentariše "takozvani Tadićev ultimatum" da neće doći ako Sejdiju bude prisutan, Ivo Josipović odgovara da on to ne doživljava kao ultimatum.

"Recimo da je to njegov uslov da dođe. On je to sebi postavio uslov. Naravno, oni imaju svoju politiku, mi to moramo poštovati, kao što oni moraju poštovati našu politiku koja je politika koja je priznala Kosovo kao državu", objasnio je Josipović.

"Meni je jasno da imamo drugačiji odnos prema Kosovu i prema činjenici da Kosovo postoji. Razumem traume koje Srbija ima oko toga, ali i realitet Kosova sa kojim imamo diplomatske odnose. Državu smo priznali, prema tome moramo je tretirati kao svaku drugu državu", rekao je Josipović za agenciju Beta. Hrvatske vlasti su na inauguraciju novog predsednika Hrvatske Ive Josipovića narednog meseca pozvale predstavnike svih država sa kojima ta zemlja ima diplomatske odnose, pa tako i predstavnike vlasti Kosova, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa na Pantovčaku.

Komentatorka RSE iz Zagreba Ines Šaškor kaže da je Hrvatska uputila poziv na inauguraciju 18. februara, sa molbom da joj se dostave podaci koji će zvaničnik prisustvovati inauguraciji, ali da još nema nikakvih odgovora.

Mesić: Tadić bi trebalo da dođe

Odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da dođe na inauguraciju novog šefa države Ive Josipovića, kao i svi drugi čelnici zemalja regiona.

"Mislim da bi trebalo da dođe jer je to poziv novoizabranog predsednika Hrvatske Ive Josipovića i mislim da je njegovo mesto tu zajedno s liderima drugih zemalja, a posebno s liderima našeg okruženja", rekao je Mesić.

On je ponovio da je Hrvatska priznala nezavisno Kosovo, jer je nakon neuspeha pregovora izmedu Srbije i Kosova nastala nova realnost.

"Od nas bi bilo licemerno da priznamo Kosovo, a da ne pozovemo kosovskog predsednika na inauguraciju", rekao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: