Tadić: Rezolucija – etički iskorak

Usvajanje rezolucije o žrtvama u Srebrenici biće etički iskorak u odnosu na potrebu društava na Balkanu da žale isključivo svoje žrtve, kaže Boris Tadić.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2010.

11:26

Default images

"Svi narodi su spremni da pokažu da imaju razumevanje za patnje vlastitog naroda i sebi bližnjih. Ali, veoma je važno pokazati saosećanje i empatiju kada je u pitanju tuđa patnja i tuđa nevolja. Posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer to jeste jedan vrednosni iskorak u odnosu na uobičajeno ponašanje u prošlosti", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić

On je istakao da promena sistema vrednosti jeste pretpostavka da društva regiona budu bolja, funkcionalnija i da imaju celishodniji odnos prema pojedincu, kao jedinici svakog društva, ali i pretpostavka evropskih integracija.

"Čitava ova tema koja se danas otvorila - da li jedna ili dve rezolucije - i način na koji joj pristupaju različiti i domaći i međunarodni poslenici, uverava me da je jedino moguć i ispravan pristup upravo sa dve rezolucije. Na taj način mi niti izjednačavamo, niti poredimo žrtve, jer svako ko bi se time bavio potpuno je pogrešio i politički i etički prostor", naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima, saosećanje sa žrtvama iz Srebrenice ni na koji način ne isključuje pravo i obavezu Srbije da se seća svojih žrtava, odnosno žrtava koje je pretrpeo srpski narod.

"Što se tiče druge rezolucije, o srpskim žrtvama, svaki narod koji bi nipodaštavao vlastite žrtve, opet bi, u etičkom smislu, činio loše delo. Smatram obavezom Srbije da donese i takvu rezoluciju. Ali, baš zbog toga što ne treba donositi jednu rezoluciju, što treba pokazati empatiju ili sposobnost uživljavanja u tuđu muku, smatram da je potrebno doneti dve rezolucije, i to ne u jednom danu", poručio je Tadić.

Komentarišući kritike iz inostranstva i zemlje povodom inicijative da se Srbija prema žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji odredi u dve rezolucije, Tadić je rekao da je računao sa takvim reakcijama i da ga upravo one uveravaju da je ideja o dve rezolucije ispravna.

"Uvek kada se, nakon tako teških ratova i stravičnih zločina koji su se dešavali, a srebrenički je bio stvarno monstruozan, donose ovakve odluke, uvek će biti primedbi - i sa leva i sa desna, i niko neće biti do kraja zadovoljan", rekao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je svojevremeno kritikovana i njegova odluka da poseti Srebrenicu i tamo ponudi izvinjenje Bošnjacima koji su pretrpeli strašne patnje i velike tegobe zbog toga što je neko u ime srpskog naroda počnio zločin.

"Takvim aktom mi ćemo prevazići jedan unutrašnji problem našeg društva, a verujem da ćemo doprineti i prevazilaženju problema koji postoji u svim društvima, i bošnjačkom, pa i u hrvatskom, albanskom i makedonskom - jer, takva rezolucija imaće odjek na čitavom prostoru bivše Jugoslavije i zapadnog Balkana", rekao je Tadić.

Osvrćući se na oklevanje drugih država regiona da se jasno ograde od zločina počinjenih u njihovo ime, Tadić je istakao da uzdržanost drugih ne sme da utiče na unutrašnju moralnu obavezu koju Srbija ima.

On je dodao da ne smatra da je postojao jedan krivac za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da upravo zbog toga odgovornost za zločine mora biti individualizovana, a žrtve, odnosno njihove porodice, dobiti satisfakciju.

"Na kraju, pred svima nama postoji obaveza kada su u pitanju nestali, da konačno i tu knjigu zatvorimo i da razrešimo dileme onima koji i dan-danas čekaju neki odgovor - šta je sa njihovim bližnjima. Tu mislim i na odnos prema licima albanske nacionalnosti koja su nestala, hrvatskim građanima i pripadnicima hrvatskog naroda koji su nestali. Tu mislim i na Bošnjake, ali tu, naravno, uvek mislim i na Srbe", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: