Panović: Očaj u Port-o-Prensu

Beograd -- Goran Panović, pripadnik mirovnih snaga UN na Haitiju, kaže da se glavni grad Port-o-Prens nakon zemljotresa "bukvalno nije mogao prepoznati".

Izvor: Beta, Večernje novosti
Podeli

Panović, koji je jedan od pripadnika petočlanog tima iz Srbije u sastavu mirovnjaka UN, u izjavi "Večernjim novostima" govori o danu kada je tu zemlju pogodio razoran zemljotres. Glavni grad Port-o-Prens "nije se mogao prepoznati. Hoteli porušeni, zgrada mobilne telefonije sravnjena sa zemljom...", kaže on.

"I svuda očajni ljudi, u potrazi za najbližima. Bolnica je bila prepuna ljudi, ni u njeno dvorište se više nije moglo ući", rekao je Panović.

On je rekao da niko od njegovih kolega nije povređen i da su Biljana Lazarević, šef ekipe iz Srbije, Miloš Rajović, Božidar Janjić i Slobodan Obrenović dobro.

Prema njegovim rečima, najstrašnije je bilo u sirotinjskim delovima haićanske prestonice, gde su kuće uglavnom napravljene od betonskih blokova.

"Te slabe konstrukcije su bukvalno sravnjene. Ostaci dvospratne zgrade policijske uprave sada su jedva viši od jednog metra", rekao je on.

Panović je naveo da je, s obzirom na to da su u zemljotresu sve veze pokidane, nemoguće doći do podataka o proceni broj žrtava, ali ih je, samo u delovima grada koje je video, "stravično mnogo".

"U Port-o-Prensu nema struje, hrane i vode i situacija je više nego dramatična. Niko se ne vraća u stanove, parkovi su prepuni improvizovanih šatora, hiljade nesrećnika sedi na ulicama", kazao je Panović.

Petoro srpskih policajaca ostaće na Haitiju jer je njihova misija da u svakom trenutku pruže pomoć stanovništvu, a posebno u ovako teškoj situaciji - to je juče ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću poručila Biljana Lazarević, šef srpskog mirovnog kontingenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.