Obama: Haiti neće biti zaboravljen

Barak Obama je izjavio da je na Haiti uputio pripadnike vojske i brodove i poručio građanima te zemlje da neće biti ostavljeni.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2010.

19:54

Default images

Obama je dodao da će SAD izdvojiti 100 miliona dolara za hitnu pomoć žrtvama zemljotresa. Bivši predsednici SAD, Džordž Buš i Bil Klinton, složili su se s planom pomoći za Haiti, saopštili su zvaničnici bliski Bušu. Obama i Buš su se telefonom juče dogovarali o pomoći za Haiti.

Američki predsednik, Barak Obama, rekao je da je svojoj administraciji naložio da ulože "brze, koordinisane i snažne napore da pomognu u spasavanju života i obnovi Haitija".

"Stanovništvu Haitija poručujemo jasno i nepokolebljivo da neće biti napušteni", kazao je on i dodao: “Nećete biti zaboravljeni. U trenutku kada vam je pomoć najviše potrebna, Amerika stoji uz vas. Svet stoji uz vas".

Vojska SAD saopštila je ranije da će na Haiti poslati do 3.500 vojnika iz 82. vazduhoplovne divizije, koji bi pomagali u otklanjanju posledica zemljotresa.

Pentagon na Haiti šalje nosač aviona i tri amfibijska broda od kojih jedan može da primi do 2.000 marinaca. Brodovi bi sutra trebalo da stignu do Haitija.

Obama se povodom pomoći za Haiti obratio u prisustvu najviših zvaničnika svoje administracije, među kojima su bili sekretar za odbranu, Robert Gejts, državni sekretar, Hilari Klinton, sekretar za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, i potpredsednik, Džo Bajden.

Naglasio je da situacija na Haitiju treba da bude visoki prioritet njegove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: