Milosavljević: Dobar potez Vlade

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je celishodnim potez Vlade da zbog nedovoljnog odziva za vakcinisanje obustavi prijem vakcina protiv virusa H1N1.

Izvor: Beta
Podeli

"Analizirajući dinamiku vakcinisanja u prve tri-četiri nedelje zaključili smo da je 857.000 doza, koliko je ušlo u zemlju, dovoljno za ovaj trenutak", kaže Milosavljević naglašavajući da vakcinacija mora da se nastavi. Zbog eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije u svakom trenutku u Srbiji treba da bude bar 300.000 doza vakcina rezervi, dodao je on.

"Prema kalkulacijama epidemiloga, za Srbiju bi bilo optimalno da ima vakcine koje su sada bile na raspolaganju. Ja to razumem, to je stručni stav i na osnovu tog stručnog stava moje kao ministra bilo je da obezbedim da se kontinuirano obavi vakcinacija bez prekida. Znači da ima dovoljno vakcina, ali istovremeno sa tim čvrstim principom da vodimo računa o novcu", kazao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, 40 odsto vakcinisanih smatra se "minimalnim pristojnim obuhvatom" u nakoj zemlji, pa je zato naručeno tri miliona doza. Pošto vakcinacija ne ide očekivanom efikasnošću, bilo je prirodno obustaviti dalji prijem vakcina i najkasnije do 20. februra odlučiti šta dalje.

"Ako nam ne treba - ne treba, ako treba pet miliona kupićemo pet miliona", naveo je on i dodao da se ne zna kako će se razvijati epidemija.

O detaljima i uslovima obustave, kao i eventualnog nastavka kupovine vakcine razgovaraće Republički fond za zdravstveno osiguranje i preduzeće "Jugohemija" koje zastupa proizvođača, švajcarsku firmu Novartis.

Milosavljević je podsetio da među 71 umrlim od gripa polovina nije imala drugu bolest.

"Mi smo izgubili pet trudnica u ova dva meseca. Imamo slučaj trudnice na respiratoru od pre dva dana. Da je ta žena bila vakcinisana pre dve nedelje ne bi bila na respiratoru", navodi ministar.

On je dodao da od sezonskog gripa ne umiru trudnice, zdrava deca i zdravi odrasli ljudi i ponovio da se vakcinacija mora nastaviti i obezbediti neophodne rezerve.

Odgovarajući na pitanje kada će institut na Torlaku početi da proizvodi vakcinu protiv novog gripa, Milosavljević je kazao da je ta ustanova već osposobljena za probnu proizvodnju.

"Ne volim da licitiram datumima, ali kada stigne vakcinalni soj tamo negde u februaru trebalo bi da počne proizvodnja", rekao je ministar zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.