EPS: Nema povećanja plata

Sporazumima sa Sindikatom radnika EPS i Sindikatom TE Nikola Tesla ne povećava se masa zarada, koja je utvrđena planom poslovanja za ovu godinu, navode u EPS-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

12:46

Default images

Odgovarajući na izjavu ministarke finansija, Diane Dragutinović, da će novac prikupljen poskupljenjem struje u stvari biti iskorišćen za povećanje plata u EPS-u, rukovodstvo ove kompanije odgovara da su ostvarili velike interne uštede i tako zaradili, a da je to što imaju negativan finansijski rezultat posledica gubitaka od nenaplaćenih potraživanja.

Hoće li povećanje zarada u Elektroprivredi Srbije dovesti do kratkog spoja između Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, jer su prema prihvaćenom dogovoru plate u javnim preduzećima za ovu godinu zamrznute?

Posle izjave ministarke finansija, da će se povećanje zarada u elektroprivredi, finansirati poskupljenjem struje, u EPS-u su izračunali koliko će ove godine zaraditi, i sa sindikatima dogovorili da se taj novac podeli na 12 mesečnih rata.

Tvrde da to nije sporno, jer taj novac ne ulazi u osnovicu za penziono, pa se ne može ni računati kao deo zarade.

“Nije tačno da su plate povećane. Biće isplata koje će biti dodatak uz platu, i ne predstavljaju platu. A taj novac je od prihoda Elektroprivrede Srbije. EPS je, odgovorno tvrdimo, jedan od najstabilnijih punjača budžeta Republike Srbije. Verovatno zato ministarka finansija nikada ne pristaje da EPS svoje obaveze prema državi prebije sa dugovima za struju raznih budžetskih korisnika”, objašnjava Momčilo Cebalović iz EPS-a.

Međutim, gostujući u našoj emisliji "Stanje nacije", pred Novu godinu državni sekretar u ministarstvu energetike, stanje u EPS-u opisuje kao prosto održavanje sistema, bez mogućnosti razvoja i investiranja.

Zato je, po njegovom mišljenju, važno da svaki dinar namenjen ovom preduzeću bude uložen u modernizaciju. Zbog toga im je i odobreno poskupljenje struje.

“Sa ovom cenom električne energije, koju trenutno imamo, omogućava nam prosto održavanje ovog stanja. Da pokrijemo troškove, amortizaciju. Sa ovom cenom bilans EPS-a bio bi praktično na nuli. Nema prostora ni za profit ni za kakav razvoj ni za investiranje”, objašnjava državni sekretar u ministarstvu energetike Nikola Rajaković.

Da nameravaju da krenu stopama “Elektroprivrede Srbije” poručuju i iz sindikata “Telekoma”. Ali, ako se popusti sindikatima javnih preduzeća, i povećaju im se plate, iz Međunarodnog monetarnog fonda poručuju da će dogovor o pozajmici sa Srbijom biti korigovan.

Kalanovićeva: Nedopustivo povećanje plata

Verica Kalanoviæ (FoNet,arhiva)
Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović ocenila je da je nedopustivo da građani Srbije plaćaju skuplju struju da bi se povećavale plate zaposlenih u Elektroprivredi Srbije.

"Kao ministarka za NIP mogu da razumem povećanje cene struje samo zbog ulaganja u Elektroprivredu Srbije, koje je neophodno u ovom trenutku, a nikako za povećanje plata zaposlenih", izjavila je Kalanovićeva i dodala da su plate u EPS-u "znatno iznad republičkog proseka".

Prema njenim rečima, svako povećanje plata u javnim preduzećima pre nego što Srbija izađe iz ekonomske krize je neodgovorno.

"Povećanje plata sa podizanjem privrednog rasta mora da važi za sve zaposlene u javnom sektoru i to kao rezultat poboljšanja ukupne situacije u privredi", rekla je ministarka za NIP.

Kalanovićeva je rekla da se očekuje da će do pozitivnih pomaka u privredi doći u drugoj polovini ove godine i da se tada može očekivati i realno povećanje plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: