Korać: Rezolucija nije uslov za EU

Usvajanje rezolucije o Srebrenici nije formalni uslov za evropske integracije Srbije, rekao je za B92 predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

11:57

Default images

Prema njegovim rečima, zbog najave predsednika Srbije Borisa Tadića o usvajanju deklaracije prvi put se pojavila pukotina u njegovom odnosu s premijerom RS Miloradom Dodikom. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, međutim, smatra da je bitno da Srbija i pored signala koji dolaze od međunarodnih institucija jasno definiše odnos prema genocidu u Srebrenici.

"Srbija treba što dalje da ode u odricanju od Miloševićeve prošlosti i prihvatanju odgovornosti za zločin", kaže predsednik Socijaldmeokratske unije Žarko Korać.

On je rekao da je načelno bolje da se glasa i za dve rezolucije o zločinima, nego da se ne glasa, ali i da će za deklaraciju o Srebrenici glasati ako se ratni zločin nad Bošnjacima u tom gradu 1995. godine nazove genocidom.

"Meni deluje kao da je to deo jednog naglog okretanja Srbije ka evropskim integracijama i činjenica je da rezolucija o Srebrenici nije nikakav formalni uslov, Mladićevo hapšenje, jeste i Hadžićevo, ali pre svega Mladićevo, znači to nije formalni uslov, ali je svakako nešto gde će vas gledati i gde će vas testirati, s obzirom da je i crnogorski parlament prošle godine usvojio rezoluciju. Sklupština Srbije je jedina skupština u regionu koja to nije uradila", rekao je Korać.

Gosotvanje Žarka Koraća u "Kažiprstu" pogledajte ovde.

"Rezolucija neophodna iz moralnih i spoljopolitičkih razloga"

Osuda najvećeg zločina na prostoru bivše Jugoslavije na nivou države neophodna je iz moralnih, ali i spoljnopolitičkih razloga, smatra zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Srbija je kroz odluku Međunarodnog suda pravde osenčena kao neko ko nije učinio dovoljno da spreči genocid u Srebrenici. Znate, genocid je strašno težak, pravno jako teško utvrdiv termin i kada jedna, odnosno najviša sudska instanca donese takvu odluku, apsolutno se očekuje reakcija najviših državnih organa i opredeljenje prema tom zločinu. Moralna vrednost je jedno, to je poštovanje žrtava, to je ljudska stvar, a spoljnopolitički odnos prema tome je interes naše zemlje", smatra Vekarić.

Ovde možete pogledati gostovanje Bruna Vekarića u vestima B92. U međuvremenu, i dalje se raspravlja o tome da li je potrebno da Skupština Srbije usvoji dve rezolucije, pri čemu bi jedna osudila zločin u Srebrenici, a druga sve ostale zločine na prostorima bivše Jugoslavije.

Zločin u Srebrenici osudile su zemlje Evropske unije u Evropskom parlamentu kroz rezoluciju usvojenu pre tačno godinu dana, a rezolucije su usvojile i skupštine Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: