SAD i Kanada pomažu Haitiju

Otava, Honolulu -- Kanadska vlada je objavila da će poslati prvu pomoć vrednu pet miliona dolara stradalima na Haitiju. Hilari Klinton je, takođe, obećala pomoć SAD Haitiju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ta pomoć biće usmerena na obezbeđivanje prinudnog smeštaja, medicinskih i sanitarnih potreba, vode, hrane i zaštite. Kanadski premijer Stiven Harper i američki predsednik Barak Obama, razgovaraće o daljim merama za pomoć stradalom stanovništvu Haitija.

Osim 24 člana kanadske diplomatske misije, na Haitiju su stacionirana i 82 pripadnika policijskih snaga u sastavu UN, od kojih se za dvojicom traga.

Klintononova je rekla da američka vojska već ubrzano pruža osnovnu pomoć, kao što je obezbeđivanje kontrole letenja, i dodala je da će lično pomagati u koordinisanju američke pomoći iz njene pacifičke vojne komande na Havajima, javio je Rojters.

Klintonova, ipak, nije otkazala planiranu posetu Papui Novoj Gvineji, Novom Zelandu i Australiji, mada je najavljeno da bi ta poseta mogla biti skraćena.

U međuvremenu, američka vojska izdala je naređenje da ka Haitiju krenu nosač aviona na nuklearni pogon "UŠ Karl Vinson" i tri amfibijska broda, od kojih jedan može da primi 2.000 marinaca i helikoptere.

Nosač aviona je već na putu ka Haitiju, gde bi trebalo da stigne u petak, saopšteno je iz Pentagona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.