Haiti: Broj žrtava i dalje nepoznat

Broj žrtava zemljotresa na Haitiju još je nepoznat. Državni zvaničnici strahuju da je stradalo 30 000 do 100 000 osoba. Sumnja se da je poginuo i šef misije UN.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.01.2010.

20:01

Default images

Premijer Haitija Žan-Maks Belriv strahuje da je poginulo više od 100.000 osoba. "Teško je proceniti tačno broj žrtava. Toliko se zgrada srušilo sa ljudima unutra, tako da mislim da je poginulo više od 100.000 osoba", rekao je Belriv. On je rekao da se nada da su njegova strahovanja netačna i da su neki ljudi uspeli na vreme da izađu iz ruševina.

"Ali toliko je srušenih zgrada u nekim delovima grada Port-o-Prensa da se više ništa i niko ne vidi", rekao je Belriv.

Predsednik Haitija Rene Preval, s druge strane, izneo je informacije po kojima je u zemljotresu stradalo između 30 000 i 50 000 hiljada ljudi.

Reporteru američke televizije CNN Preval je rekao da ne zna tačno koliko je mrtvih, ali da je čuo da ih ima 50 000 – 30 000, javio je Rojters.

Preval međutim nije rekao od koga je čuo te procene.

Veoma je teško prikupiti i proveriti informacije jer su komunikacije prekinute zbog zemljotresa.

Jedino rade satelitske veze.

Snažan zemljotres jačine sedam stepeni po Rihterovoj skali pogodio je sinoć Haiti i najviše je uništio prestonicu Port-o-Prens.

Poginulo 14 članova misije UN

Ujedinjene nacije su saopštile da je 14 članova misije te organizacije na Haitiju poginulo prilikom rušenja zgrade u kojoj je bilo smešteno sedište misije, a da je 56 povrđeno.

Potvrđeno je da među mrtvima ima 10 Brazilaca, tri Jordanca i jedan Haićanin.

Šef mirovnih misija UN Alen Le Roj je, međutim, rekao da je broj članova misije UN na Haitiju poginulih u zemljotresu verovatno mnogo veći, preneo je Rojters.

Istovremeno, portparol Svetske organizacije Nikolas Bernbek je kazao da u UN postoje sumnje u izjavu haićanskog predsednika Renea Prevala, koji je kazao da je rukovodilac misije UN na Haitiju Hedi Anabi poginuo u zemljotresu.

Ni misija UN na Haitiju, ni stalna misija Haitija pri UN, sa kojima su stalno u kontaktu, nisu mogle da potvrde informaciju koju je izneo Preval, rekao je Bernbek.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je ranije da ne može da potvrdi izveštaje smrti Tunišanina Anabija, koji je radio u UN od 1981. godine.

Anabi je tokom karijere u UN bio je angažovan na rešavanju političkih problema u Kambodži, a učestvovao je u mirovnim operacijama u Africi. Na mesto šefa misije UN na Haitiju postavljen je u septembru 2007. godine.

Svi srpski članovi misije dobro

Ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da su svi pripadnici srpske policije, koji se nalaze u okviru mirovne misije na Haitiju, dobro.

On je rekao da se pet pripadnika srpske policije dve godine nalaze u mirovnoj misiji na Haitiju. Potvrdu da su pripadnici srpskih mirovnih snaga na Haitiju dobro, dao je i policajac Goran Panović.

“Trenutno smo svi zdravi, svi smo na svojim radnim mestima, od nas petoro, dvojica - Obrenović Slobodan i Janjić Božidar - trenutno se nalaze u Sent Marku gde su radili na obuci lokalne policije”, rekao je Panović.

“Trenutno se radi na formiranju mobilnih timova koji će da idu od određenih lokacija gde se nalaze vitalne tačke za funkcionisanje misije. Neposredno posle zemljotresa, šef misije i pomoćnik šefa misije se nalaze u štabu koji je zatrpan. O njihovim životima se ne zna ništa. Dužnost je preuzeo drugi pomoćnik. Misija nastavlja da funkcioniše”, izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: