Josipović:Radi se na spisku zvanica

Zagreb -- Novoizbarani predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da očekuje da će predsednik Srbije Boris Tadić biti među zvanicama na inauguraciji, 18. februara.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Upravo se radi na spisku stranih zvanica za inauguraciju. Verujem da će srbijanski predsednik biti među njima", rekao je Josipović u intervjuu "Jutarnjem listu".

Na pitanje šta će učiniti da unapredi odnose sa Srbijom, koje je, kako je naveo list, odlazeći predsednik Stjepan Mesić dodatno zategao odlaskom na Kosovo i pomilovanjem Siniše Rimca, Josipović je odgovorio da su za njega odnosi sa susedima jedan od priorteta jer od njih neposredno zavisi sigurnost Hrvatske.

"No, saradnja sa susedima važna je i zbog naše privrede, jer smo pretežno izvozno orijentirani na te države, a očekujemo i dolazak novih turista", kaže Josipović.

Upitan da li će prvo posetiti Jasenovac ili Blajburg, novi predsednik Hrvatske je kazao da je Jasenovac nesporna lokacija, ali da je, kada je reč o Blajburgu, u prvom planu politički marketing.

"Jasenovac je neupitna lokacija, to je strašno stratište. S druge strane, Blajburg, nažalost, nisu u prvom planu žrtve, već politički marketing. Onog trenutka kad prestane politizovanje i želja da se kroz nesumnjive žrtve vodi dnevna politika, otišao bih i na Blajburg. Dok se tamo pojavljuju ljudi u crnom ne bih išao", rekao je on.

Josipović smatra da bi šef Socijaldemokratske partije Zoran Milanović bio odličan premijer.

Na pitanje da li je Milanović nestao iz Josipovićeve kampanje zato što je Josipović to tražio jer je postao popularniji od Milanovića, novoizabrani predsednik je rekao da je to bio dobar i racionalan odabir.

"A to što je meni popularnost rasla je potpuno normalno jer sam gotovo godinu dana u kampanji. Ja sam išao na izbore za predsednika države i u kampanji gradio svoju popularnost, a predsednik (SDP) sebi gradi i treba da gradi jednu drugu vrstu popularnosti", kazao je novi predsednik Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.