Tadić:Dve rezolucije o žrtvama rata

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Rezolucija o Srebrenici spremna i da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

21:59

Default images

Predsednik Tadić rekao je u intervjuu listu "Politika" da je inicirao rezoluciju o Srebrenici, jer smatra da "to pitanje nije ni stranačko niti političko, već vrednosno i moralno". On je naveo da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Srbije razmatrati u najskorije vreme.

"Ovom rezolucijom se skida i anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Tadić.

"Znam da nije dočekana svugde sa odobravanjem, nisam to ni očekivao, ali na kraju usvajanje ove rezolucije biće od koristi i za narod i za državu Srbiju. Moramo pokretati inicijative koje menjaju stvarnost u pozitivnom smeru", rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama i naveo da će obe biti usvojene.

"Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i sa tuđim žrtvama. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", rekao je Tadić.

Samo takvom politikom, kaže predsednik, možemo braniti pravo na sećanje i na naše žrtve.

"Samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet i za vođenje nacionalne politike", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je pozvao "sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe ove teme, jezika mržnje", kako bi se postigao konsenzus o tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: