Slovenija: Obelodaniti deo ugovora

Ljubljana -- U Sloveniji je broj onih koji su se vakcinisali manji od ugovorenog broja vakcina protiv H1N1, zbog čega se traži objavljivanje bar dela kupoprodajnog ugovora.

Izvor: B92
Podeli

Do sada se u Sloveniji protiv virusa H1N1 vakcinisalo nešto više od 102 000 ljudi, zbog čega je za sada preteklo oko 75 000 prispelih vakcina. Slovenija je od farmaceutskog preduzeća "Glakso Smit Klajn" ugovorom naručila postepeno dopremanje 800 000 vakcina, koje još nisu plaćene.

To je i jedan od razloga zbog kojih poverenica za informacije od javnog značaja Slovenije, Nataša-Pirc Musar, zahteva da se objavi bar deo tog kupoprodajnog ugovora, koji za sada nosi oznaku "poverljivo".

Naime, ugovor sadrži i odredbe koje se tiču odštetne odgovornosti, zbog kojih je Pirc-Musareva dala rok do četvrtka pomenutoj farmaceutskoj kompaniji da joj odgovori na njen zahtev.

Predsednik odbora za zdravstvo Saveta Evrope, epidemiolog Vofgang Vodarg, je prošlogodišnje proglašavanje pandemije novog gripa već nazvao skandalom i zajedno sa članovima odbora koji vodi zahteva istragu, u kojoj bi se utvrdilo da li je Svetska zdravstvena organizacija pandemiju proglasila zbog pritisaka farmaceutske industrije.

Vodarg se, već od samog početka, protivio vakcinaciji protiv ovog gripa i upozoravao da su posledice vakcinisanja gore od posledica ovog gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.