U Srbiji vakcinisano 115 385 ljudi

Beograd -- U Srbiji je do sada protiv novog gripa vakcinisano 115.385 ljudi, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Izvor: Tanjug
Podeli

Vakcinacija građana počela je 17. decembra prošle godine, a od tada do 3. januara ukupno je vakcinisano 88.649 ljudi. Najveći udeo među vakcinisanim (67,4 odsto) čine osobe sa hroničnim oboljenjima, a među njima je najviše onih sa hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima i dijabetesom, kao i gojaznih.

Učešće zdravih ljudi među vakcinisanim u tom periodu iznosi 23,4 odsto, a zdravstvenih radnika 4,6 odsto.

Ostale kategorije - zaposleni u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice čine 4,6 odsto vakcinisanih.

Kampanja vanredne imunizacije sprovodi se od 17. decembra na 1.127 mesta.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, trudnicama u drugom i trećem tromesečju trudnoće, zdravstvenim radnicima, zaposlenim i smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, zaposlenim u javnim službama, zdravoj deci i odraslima, navedeno je u saopštenju.

Institut „Batut“ je takođe saopštio da je u Srbiji do sada laboratorijski potvrđen 671 slučaj obolevanja od novog gripa A (H1N1).

Registrovano je 68 smrtnih ishoda od te bolesti, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronične bolesti pluća.

Na bolničkom lečenju trenutno su 384 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 18 na respiratoru.

Najveći pad obolevanja registruje se u uzrastu od pet do 14 godina, a najveća učestalost obolevanja je kod dece do četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.